Dam HBG en Ballast tegen Boskalis

Bouw- en baggerconcerns HBG en Ballast Nedam hebben een beschermingswal opgeworpen, waardoor het technisch vrijwel onmogelijk is voor Boskalis de baggeractiviteiten van HBG te verwerven.

Het bestaan van de constructie blijkt uit de vanochtend vrijgegeven overeenkomst die Hollandsche Beton Groep (HBG) en Ballast Nedam eind mei sloten om samen tot een baggerfusie te komen. In de fusieovereenkomst is een clausule opgenomen die voorschrijft dat, wanneer één van beide partijen overgenomen wordt, de ander het baggerbedrijf mag kopen.

Hiermee komt baggerconcern Boskalis buitenspel te staan. Dat concern hoopte via een vijandig bod van bouwbedrijf Heijmans op HBG de baggerdivisie van HBG over te kunnen nemen. Ook al zou Heijmans dat bod doorzetten, dan nog zou Ballast Nedam allereerst de nieuwe baggerfusie mogen kopen tegen de marktwaarde van dat moment. Boskalis wilde vanochtend niet reageren.

Heijmans is slechts uit op de bouwdivisie van HBG. Bestuursvoorzitter J. Janssen van Heijmans ziet de kansen op een overname ,,door deze clausule zeker niet minder worden. Het is vervelend voor Boskalis, maar een extra mogelijkheid voor ons.'' Ook zonder een gezamenlijk bod met Boskalis, kan Heijmans de bouwactiviteiten van HBG hiermee verwerven.

HBG maakt echter duidelijk niet te zien in overname door Heijmans. Gedwongen ontslagen zijn volgens HBG dan het gevolg. HBG stelt dat ,,het onduidelijk is welke strategische aanvulling Heijmans kan zijn''. Met uitzondering van de activiteiten in Nederland kan in geen enkel land de marktpositie door de combinatie worden verstrekt. ,,Jawel, in België'', reageert Janssen. Volgens hem heeft HBG onvoldoende strategisch inzicht om de voordelen van een overname te beoordelen.

De opvatting van HBG over het Heijmans-bod staan in een vanochtend gepubliceerd memorandum aan de aandeelhouders waarin de HBG-top expliciet zijn lot verbindt aan de eigen doelstellingen. ,,Wij willen in 2003 een bedrijfsresultaat van 200 miljoen euro halen. Anders treedt het bestuur af'', zegt de HBG-woordvoerder. Vorig jaar verloor HBG 90 miljoen euro, bijna 200 miljoen gulden.

Het memorandum volgt op het rapport dat twee onderzoekers in opdracht de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof maakten. Zij stelden dat HBG tekort was geschoten in communicatie met de aandeelhouders. HBG poogt dat nu te herstellen. De baggerfusie is op dit moment op bevel van de rechter nog tijdelijk bevroren.