China straft leden Falun Gong zwaar

In China zijn de afgelopen dagen vijf mensen veroordeeld tot gevangenisstraffen van maximaal dertien jaar, wegens het verlenen van hulp aan de verboden Falun Gong. Ook veertig anderen werden aangeklaagd, maar onduidelijk is wat voor straf zij hebben gekregen.

Volgens de officiële Beijing Daily waren de 45 aangeklaagd op beschuldiging van het organiseren van protesten, het maken van spandoeken, het drukken van pamfletten en deelname aan demonstraties op het Plein van de Hemelse Vrede.

Zhang Huangwei kreeg dertien jaar gevangenisstraf voor het huren van een huis waar Falun Gong-aanhangers bijeenkwamen. Daarnaast zou hij spandoeken hebben vervaardigd en pamfletten hebben gedrukt. Shao Qiang en Qiu Xiuxin werden veroordeeld tot elk tien jaar cel voor het maken van spandoeken en het overhalen van mensen zich aan te sluiten bij protesten van Falun Gong.

Dit jaar zijn volgens mensenrechtenorganisaties al veel volgelingen opgesloten. Sommige aanhangers van de spirituele beweging zijn zonder proces naar werkkampen verbannen. De Falun Gong is sinds 1999 verboden in China, na een massale demonstratie op het Plein van de Hemelse Vrede in april van dat jaar. De Chinese autoriteiten zeggen dat de beweging er op uit is het bewind omver te werpen; Falun Gong zelf ontkent enige politieke aspiraties te hebben.