Brentjens ook beste Europeaan

Mountainbiker Bart Brentjens heeft na zijn olympische titel, zijn wereldtitel en zijn vier nationale titels nu ook het Europees kampioenschap veroverd. De 32-jarige Limburger maakte gisteren in het Duitse Sankt Wendel zijn favorietenrol waar. Hij reed in een kopgroep met Miguel Martinez, de regerend olympisch en wereldkampioen. De Fransman ging in een afdaling zwaar onderuit en zakte terug naar de achtervolgende groep van zeven coureurs. Brentjens bouwde een voorsprong op van bijna anderhalve minuut die in de slotfase slonk tot circa twintig seconden. Zijn Europese titel kwam niet echt in gevaar.

Ging het zo gemakkelijk als de uitslag doet vermoeden?

,,Zeker niet. Ik heb nog last van een spierblessure in mijn bovenbeen als gevolg van een valpartij in Canada zes weken geleden. Ik ben daar over de kop gegaan en heb nog steeds een zware bloeduitstorting. In de afdalingen heb ik sindsdien angst om weer te vallen. Maar gelukkig was het parcours gisteren vrij vlak.''

Ben je nu op het niveau van 1996, toen je in Atlanta olympisch goud won?

,,Het niveau is nu in het algemeen stukken hoger. Er zijn veel meer renners die kunnen winnen. Je moet echt een superdag hebben en het parcours moet op je lijf geschreven zijn, om nog te kunnen winnen. Zelf ben ik ook sterker geworden, dat wijst de fiets-ergometer aan. Ik heb ook meer ervaring en leer m'n lichaam beter kennen.''

Hoe verklaar je achteraf je terugval tussen '96 en '98?

,,Eerst had ik last van een post-olympische depressie, zoals dat zo mooi heet. Later brak ik twee keer mijn sleutelbeen. Voor de buitenwereld leek het alsof ik uit vorm was. Maar zulke blessures kunnen je hele seizoen verknallen.''

Je behoort tot de ouderen in het peloton. Hoe lang ga je nog door?

,,Het mountainbiken is een verslaving. Ik ben er dag en nacht mee bezig. Als het goed weer is, fiets ik graag buiten. Zolang ik er plezier in blijf houden en me met me met de besten kan blijven meten, ga ik zeker door.''