Berisping van ING in Japan

Bank- en verzekeringsconcern ING heeft in Japan een reprimande gekregen van de beurstoezichthouder. Met foutieve informatie in een analistenrapport over de Japanse bank Daiwa heeft ING de Japanse beurswaakhond FSA tegen zich in het harnas gejaagd. Vóór publicatie verkochten handelaren van ING een fors pakket aandelen Daiwa.

De autoriteiten hebben ING het bevel gegeven om vóór 19 september met een rapportage te komen over getroffen maatregelen om vergelijkbare incidenten te voorkomen. Daarin dient ING aan te tonen dat alle vereiste controlemechanismen binnen de effectenbank functioneren.

ING Baring Securities overtrad in mei van dit jaar de Japanse beursregels met een rapport over Daiwa waarin de financiële gezondheid aanmerkelijk slechter werd voorgesteld dan die in werkelijkheid was. Analist James Fiorillo veranderde op 28 mei een houd-advies in een verkoopadvies. In zijn rapport werd onder meer het kernkapitaal van Daiwa, een belangrijke maatstaf voor de financiële weerbaarheid in het bankwezen, verkeerd weergegeven: 4,79 procent in plaats van de werkelijke 7,49 procent van de bezittingen. Vier dagen na publicatie heeft ING zijn excuses aangeboden in diverse Japanse kranten. De aandelenkoers van Daiwa zakte tussen 25 mei en 6 juni met 14 procent.

ING zal moeten aantonen dat handelaren van ING niet met de verkeerde informatie hebben gehandeld. Informatie tussen de effectenhandelaren en analisten dient in Japan relatief streng te worden afgebakend. De handelsafdeling mag pas een dag na publicatie van onderzoeksrapporten de informatie gebruiken. In Nederland zijn de regels veel soepeler.

Vorige week werd ABN Amro door een buitenlandse toezichthouder op de vingers getikt. De Amerikaanse effectenafdeling van ABN Amro kreeg een boete van de Amerikaanse toezichthouder SEC voor de koersmanipulatie die een voormalige handelaar had uitgevoerd. In opdracht van een klant probeerde hij in 1998 de aandelenkoersen van vijf bedrijven kunstmatig hoog te laten sluiten. De Nederlandse toezichthouder STE heeft geen straffen opgelegd. Koersmanipulatie was in 1998 nog niet strafbaar in Nederland.