AZ verliest kansloos bij De Graafschap

AZ is het voetbalseizoen teleurstellend begonnen met een 3-0 nederlaag bij De Graafschap. In Doetinchem begon de thuisploeg voortvarend. In de zesde minuut speelde Meerdink zich op de rechtervleugel mooi vrij, waarna doelman Moens van AZ te laat reageerde op zijn schot. Achttien minuten later profiteerde Schulp van een blunder van Buskermolen. Drie minuten voor tijd bepaalde Promes de eindstand op 3-0.

AZ-trainer Van Stee gaf Bosman tegen De Graafschap de voorkeur boven Nelisse. Pas na ruim een uur verving de jonge spits de oud-international. Behalve Bosman en Nelisse bleef ook de van Sparta aangetrokken Elkhattabi onopvallend.

Vitesse kwam bij Fortuna Sittard niet verder dan 0-0. Net als in de laatste fase van de afgelopen competitie bleef de ploeg van trainer Koeman aanvallend machteloos. Voor het duel werd Fortuna geconfronteerd met verschillende geblesseerden. De nieuwe trainer Vérel kon geen beroep doen op onder anderen Van der Hoeven, Volmer, Landerl, Cramb, Krijgsman en Klimek.

Ondanks deze tegenslagen bij de thuisclub slaagde Vitesse er zelden in gevaar te veroorzaken voor het doel van Hesp. Dat had gedeeltelijk te maken met de strijdwijze van de Limburgers, die vooral kozen voor zekerheid.

Willem II voldeed tegen NEC aan de verwachtingen. De Tilburgers wonnen thuis met 3-1. Willem II was in de eerste helft oppermachtig tegen NEC, dat voorin diepgang en scherpte miste en achterin naïef verdedigde. De Belgische aanwinst Janssens, afkomstig van SK Lokeren en een van de weinige aankopen van de Tilburgers, opende de score al na vijf minuten met een perfect genomen vrije trap. De Nederlandse international Landzaat maakte het tweede doelpunt na 23 minuten, na fraai aangeven van Caluwé. Treffer nummer drie van Willem II was van hoog niveau. Abdellaoui maakte na 32 minuten een bekeken driehoekje met Landzaat en Bombarda bekwaam af: 3-0. In de 60ste minuut scoorde Wisgerhof voor NEC nog tegen: 3-1.

NAC won zaterdagavond in Breda met 1-0 van FC Utrecht. De Zuid-Afrikaan Salmon maakte halverwege de tweede helft het enige doelpunt van de wedstrijd. Invaller Hersi, huurling van Ajax, stond aan de basis van de winnende treffer.

Den Bosch en Heerenveen begonnen de competitie met een 0-0 gelijkspel. Het thuispubliek vierde het eerste punt van Den Bosch als een zege. De Brabantse ploeg keerde vorig seizoen na een jaar terug in de eredivisie.