Zwitserse banken terug naar af

De rijken zijn anders en hun aantal neemt toe. Daarom zijn beleggers geïnteresseerd in banken die zich bezighouden met vermogensbeheer en beleggingsadviezen aan vermogende particulieren. De belangstelling voor genummerde, maar anonieme Zwitserse bankrekeningen mag dan afnemen, maar de markt voor particuliere bankzaken kent een gezonde groei van 13 procent per jaar. Zwitserse banken als Julius Baer, Vontobel en Sarasin geloven dat hun een flink deel van deze markt toebehoort. Een jaar geleden leek het internet de ideale manier om hun klantenkring uit te breiden. De gedachte dat de kwaliteiten van particuliere banken zich goed zouden laten vertalen naar het internet is absurd. Hun dienstverlening heeft een zeer persoonlijk karakter en richt zich op rijke mensen die er geen zin in hebben hun eigen zaken te behartigen. Baer, Sarasin en Vontobel hebben hun internetplannen nu bevroren of geschrapt. De handelsvolumes van het particuliere vermogensbeheer, die ongeveer de helft van de omzet vormen, zijn in het eerste halfjaar ingezakt. Intussen zijn de kosten door de groei van het personeelsbestand tot bijna driekwart van de inkomsten gestegen, ondanks rigoureuze bonusverlagingen. Dat is bijna anderhalf keer zoveel als vorig jaar. Zoals te verwachten was is de winst gekelderd.

Dit alles kan achteraf natuurlijk gewoon een groeistuipje blijken. Tenslotte verkeren de kernactiviteiten van de Zwitserse banken nog steeds in goede gezondheid. Zelfs Vontobel, dat het luidst de aftocht uit de nieuwe economie heeft geblazen, heeft in het eerste halfjaar voor 1,2 miljard Zwitserse frank aan nieuw spaargeld mogen verwelkomen. Toch heeft de terugval van de markt een kwetsbare kostenbasis aan het licht gebracht, vooral op het terrein van de technologie. De sector blijft ook sterk gefragmenteerd: de toptien van de wereld bestrijkt slechts 8 procent van de markt. Dat heeft bij sommige beleggers de hoop op overnames aangewakkerd. Maar zolang de koers op een niveau van 20 maal de huidige winst ligt, is dat de enige reden om de aandelen te kopen.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • John Paul Rathbone