Zomergasten: de primeur van een duo

Het zou ook wel wreed zijn om ze uit elkaar te halen. Al meer dan dertig jaar onafscheidelijk samen op pad in de journalistiek en dan om een stom regeltje een hele avond moeten kijken hoe de ander fijn zijn favoriete televisie-avond vormgeeft. Nadat vorige week Sylvia Tóth al de primeur had van een gast die zich verkleedt, laat in Zomergasten zondag voor het eerst een duo zien wat voor hen de belangrijkste tv-momenten zijn.

Frits Barend (1947) en Henk van Dorp (1940) vonden elkaar in 1969 bij Radio Veronica en gingen samen verder naar achtereenvolgens de VARA, Vrij Nederland, Nieuwe Revu, NOS en RTL4 (sinds 1990). Tot drie jaar geleden waren ze vooral sportjournalisten van het degelijke soort. Bij RTL maakten ze wekelijks een tamelijk succesvol sportprogramma.

Het had jaren zo door kunnen gaan, als ze niet het wilde plan hadden geopperd voor een dagelijks praatprogramma vanuit een Zuid-Franse villa tijdens het WK Voetbal 1998. Hoewel ze vrijwel geen wedstrijdbeelden mochten laten zien, werd Villa BVD door de zomerse sfeer en de talloze gasten een genot om naar te kijken. Een wedstrijd was pas afgelopen als Barend en Van Dorp er uitgebreid over hadden nagebabbeld. Alsof ze bij je aan tafel zaten. En natuurlijk hadden ze altijd als Dritte im Bunde, de vaak onnavolgbare Jan Mulder.

Daarna was het moeilijk om terug te keren naar een weekritme. Na lang zeuren mochten ze van de leiding van RTL4 een dagelijks programma maken op de late avond. Barend en Van Dorp groeide in korte tijd uit tot een begeerde late night show waarin sport maar een van de onderwerpen was. Barend, Van Dorp en de onmisbare Mulder krijgen tegenwoordig iedereen aan hun tafel, van soapsterren en politici tot topondernemers die hun hart willen luchten.

Wat de twee op hun avondje allemaal zullen laten zien, houdt de VPRO liever geheim. ,,Anders gaat de verrassing weg'', zegt eindredacteur Karen de Bok. In ieder geval sport. Iets uit de befaamde wedstrijd Nederland - Duitsland die in 1956 in de sneeuw werd gespeeld, inclusief nagesprekje met Abe Lenstra. Ook beelden van het omstreden WK Voetbal 1978 in Argentinië. Barend en Van Dorp rechtvaardigden destijds hun aanwezigheid daar door veel aandacht te besteden aan de politiek in dat dictatoriaal geregeerde land. Ook zullen ze laten zien hoe de Egyptische president Sadat voor het eerst voet op Israëlische bodem zette.

Dat ze als duo komen is een bewuste keus van de VPRO, zegt De Bok. ,,Ze zijn zo'n eenheid en hebben al zo veel verschillende dingen samen gedaan.'' Bovendien leek het de redactie en presentator Adriaan van Dis wel spannend. Hopelijk lukt het Van Dis deze keer het gesprek wel in de hand te houden. Sylvia Tóth liet zich door hem niet leiden. En eigenlijk had de VPRO het hele trio inclusief Jan Mulder moeten uitnodigen. Dat Mulder al eens te gast was (in 1993), is ook maar een regeltje dat best geschrapt had mogen worden.

Zomergasten, zondag, Ned.3, 21.10-0.11u.

    • Dirk Limburg