Warme brownies met warme kersen

Het is ongelofelijk hoeveel feesten er 's zomers in Frankrijk worden georganiseerd. Fête de chanson, fête de brocante, fête de fleures, fête de cérises, en ga zo maar door. Fransen hebben naar het lijkt maar heel weinig aanleiding nodig om een feest op touw te zetten. Tijdens een van die fêtes in Zuid-Frankrijk kreeg ik eens de kans om wel 40 verschillende kersensoorten te proeven. Een van die verrukkelijk sappige en grote kersensoorten, the Sun King, bleek afkomstig te zijn uit een kersenzaadbank in British Colombia in Canada, waar ik vandaan kom! Hieronder een verrukkelijke kersensaus die uitstekend bij warme brownies of een warme chocoladecake past.

Doe de wijn en suiker in een middelgrote zware pan en breng aan de kook op een middelhoog vuur. Schep er de kersen door, laat weer aan de kook komen en laat ze, afhankelijk van hoe rijp ze zijn, circa 1 minuut zachtjes koken. Schep de kersen met een schuimspaan uit het kooknat en doe ze in een kom. Laat het kooknat op een hoog vuur in circa 15 minuten tot een dikke siroop inkoken. Neem de pan van het vuur en schep er de kersen door.

Verwarm de oven voor op 180° C.

Doe de chocolade en boter in een grote kom boven een pan sudderend water en laat de chocolade onder af en toe roeren smelten. Klop er dan de suiker, vanille-essence en wat zout door. Neem de kom van het vuur en klop er een voor een de eieren door. Schep er ten slotte de bloem door. Schep het beslag in licht met boter ingevette muffinblikjes. Zet 15 tot 18 minuten in de oven tot ze bijna gaar zijn. Het midden moet nog een beetje zacht van structuur zijn. Controleer dat door een satéstokje in het midden te prikken.

Zet de pan met de kersen en siroop op een middelhoog vuur en laat doorwarmen.

Zet een nog warme brownie op het midden van een bord. Schep er de warme kersen met wat siroop omheen en schik er een flinke schep vanille-roomijs bovenop.

Voor 8 pers.: 1,5 dl rode wijn; 60 g fijne tafelsuiker; 400 g verse kersen, ontpit.

Brownies:

150 g extra bittere chocolade, gehakt; 115 g boter; 200 g fijne tafelsuiker; 1 theelepel vanille-essence; snufje zout; 3 middelgrote eieren; 100 g gezeefde bloem vanille-roomijs

    • Kim Maclean