Voetbal

Het voetbalverslag `Superieur Celtic geeft Ajacieden voetballes' (NRC Handelsblad, 9 augustus) is vol lof voor de Schotse club: ,,een geraffineerd en gepassioneerd spelende vechtmachine''. Daarentegen valt voor Ajax geen goed woord, het leverde over de hele linie een ,,wanprestatie''.

Steeds vaker valt het mij op dat in wedstrijdbeschrijvingen de ene club wordt bejubeld als `superieur' en de andere schaterend de grond wordt ingeboord als tragisch falend. Ligt hier geen tegenstrijdigheid? Waarom gaan bewondering en verguizing zo vaak samen? Het lijkt zowat nooit voor te komen dat de ene club voortreffelijk speelt en de andere normaal. In zo'n geval wint de eerste ook. De uitslag van de onderhavige wedstrijd, 1-3, zou op zo'n situatie kunnen duiden. Maar uit het verslag zou men opmaken dat de uitslag 1-10 had moeten zijn.

Of is het zo dat superieur spel van de ene club leidt tot inferieur spel van de andere? Of dat bijzonder slecht spel van de ene de andere juist inspireert tot bijzonder goed spel? Dit probleem zou ik nader uitgewerkt willen zien.

    • F. van Hasselt