Videla trotseert rechter

De Argentijnse oud-dictator Jorge Videla heeft geweigerd een verklaring af te leggen over zijn rol in de zogenoemde 'Operatie Condor'. Hij antwoordde niet op de vragen die rechter Canicobo Corral hem gisteren in Buenos Aires stelde.

Onder de codenaam `Operatie Condor' spraken in 1975 de militaire machthebbers van Chili, Paraguay, Uruguay, Brazilië, Bolivia en Argentinië af samen te werken tegen linkse tegenstanders. Behalve Videla heeft Canicobo Corral ook de oud-dictators Pinochet van Chili en Stroessner van Paraguay opgeroepen. Volgens de rechter maakte Videla (75) deel uit van een ,,criminele organisatie''. Hij heeft hem daarom onder voorlopige hechtenis geplaatst en diens bankrekening geblokkeerd.

Videla en andere militairen werden in 1985 veroordeeld wegens het schenden van de mensenrechten tijdens hun regime. Vijf jaar later verleende de toenmalige president Carlos Menem een algemene amnestie en ging Videla vrijuit. Sinds juli 1998 heeft hij huisarrest, omdat de oud-dictator verdachte is in een andere zaak. Daarin wordt hij beschuldigd van het wegnemen van kinderen van `verdwenen moeders'.