Twente opent competitie met winst op RKC

FC Twente heeft de openingswedstrijd van de Nederlandse voetbalcompetitie gewonnen. Voor eigen publiek was de club uit Enschede gisteren met 1-0 te sterk voor RKC Waalwijk.

De winnende treffer kwam in de achtste minuut op naam van aanvaller Van der Laan. Voor Twente-trainer Van 't Schip betekende het duel zijn debuut als hoofdtrainer in de Nederlandse eredivisie.

Van goed spel was gisteren geen sprake bij de opening van het seizoen 2001-2002. FC Twente, zondag in Amsterdam verslagen door landskampioen PSV in de strijd om de Johan Cruijff-schaal, zat een groot deel van de wedstrijd in de verdrukking. Een vroeg doelpunt van Van der Laan bleek echter voldoende voor drie punten.

De thuisploeg trad gisteren aan zonder `diepste' spits. Aanwinst Kollmann, de Oostenrijkse opvolger van Vennegoor of Hesselink, is nog herstellende van een blessure. Zijn vervanger Houwing bleek nog niet wedstrijdfit.

Noodgedwongen posteerde Van 't Schip daarom Booth in de punt van de aanval. Maar de Schot bleek niet het gewenste aanspeelpunt, met als gevolg dat Twente moeite had om de bal in de ploeg te houden. Veelvuldig leed de ploeg dan ook balverlies.

Na de snelle openingstreffer – Van der Laan rondde beheerst een combinatie met Booth af – viel de thuisclub terug. Van der Leegte en Van de Paar hadden als tweemansmiddenveld moeite om het spel naar zich toe te trekken. Van 't Schip had nieuweling Van der Doelen achterin, tussen het centrale duo Grujic/Pothuizen, gezet.

De ploeg uit Waalwijk, die vorig seizoen op de slotdag net naast plaatsing voor internationaal voetbal greep, wist het overwicht niet uit te buiten. In het Twentse doel moest Boschker in de eerste helft slechts één keer ingrijpen. In de 23ste minuut tikte hij een vrije trap van Van Loenhout uit de hoek.

RKC trad gehavend voor de dag in het Arke-stadion. Onder anderen Kalezic, Petrovic, De Graef en Redan waren geblesseerd. Daarnaast zat de teruggekeerde Van Diemen een schorsing uit, opgelopen voordat hij enkele jaren geleden naar Anderlecht vertrok. Govedarica nam wel plaats op de bank, maar is evenmin volledig fit.

Het tweede deel gaf een vergelijkbaar beeld. FC Twente zocht vergeefs naar de juiste balans en ging steeds meer op zoek naar de beslissende counter. RKC drong wel aan, maar beschikt niet over een elftal dat het spel graag dicteert. Slechts Hoogendorp was dicht bij de gelijkmaker, maar tikte uiteindelijk voorlangs.