Selectie Televisie

DOCUMENTAIRES

VPRO's wijde wereld. Drie eerder uitgezonden documentaires uit 1996, 1999 en 1992 te weten: Het Martha Washington Hotel van Netty Rosenfeld over een New-Yorks hotel voor uitsluitend vrouwen; Trabant, de kunststof kameraad van Wim Schepens over het automerk uit het voormalig Oost-Duitsland en Hoogtijdag van Roel van Broekhoven over de autorally Paris-Cap die door het dorpje Sibiti in Kongo zal gaan. Ned.3, 11.00-13.15u.

The future just happened. Slot van een serie over de effecten die de nieuwe computertechnologie heeft op de maatschappij. Vanavond over wetenschappers die een uurwerk bouwen dat duizend jaar moet meegaan. BBC2, 19.30-20.10u.

The world at war. Serie over de Tweede Wereldoorlog met o.a. de Amerikaanse aanval op Japan met twee atoombommen en strijd tussen de grootmachten over het lot van Europa. BBC2, 20.10-22.00u.

Panorama. Reportage over het bezoek van journalisten aan Irak, waarbij over de hoofden van zieke kinderen propaganda gevoerd wordt. Canvas, 20.30-21.15u.

PRAATPROGRAMMA

Zomergasten. Met Barend en Van Dorp. Zie TV-vooraf. Ned.3, 21.10-0.11u.

Kruispunt. In de St. Benedictusabdij De Achelse Kluis in het Belgische Hamont gaat zanger Boudewijn de Groot in debat over de vrijheid en verplichting van de trappisten. Ned.1, 23.05-23.45u.

KUNST & MUZIEK

Close-up. Herhaling van de uitzending van maart vorig jaar over jazzzangeres Ella Fitzgerald. Vrienden en familieleden blikken terug op haar professionele en persoonlijke hoogte- en dieptepunten. Ondanks haar zwakke gezondheid bleef Ella tot het laatst van haar leven optreden. Ned.1, 18.33-19.33u.

Het uur van de wolf: Janis Joplin. Eerder uitgezonden portret van de Amerikaanse blueszangeres Janis Joplin die behalve door de muziek beroemd werd vanwege haar vele liefdesrelaties met mannen en vrouwen en haar excessieve drank- en drugsgebruik. Southern Comfort was haar favoriete whisky. Ze overleed op jonge leeftijd. Ned.3, 19.32-20.28u.

FILM

. Albert (Jørn Faurschou, 1998, Denemarken). Sympathieke jeugdfilm was in Denemarken zelf onverwacht kassucces. Tienjarige titelheld schiet in fantasiewereld ontvoerde vriend te hulp. Ketnet, 10.25-11.38u.

The King of Comedy (Martin Scorsese, 1983, VS). Niet helemaal gelukte tragikomedie over honger naar publieke erkenning. Robert De Niro als middelmatige komiek voor wie wensdroom en realiteit door elkaar lopen en die een televisieoptreden probeert af te dwingen door zijn favoriete komiek Jerry Lewis te gijzelen. SBS6, 13.45-15.35u., onderbroken door reclame.

Wenn die Abendglocken läuten (Alfred Braun, 1951, West-Duitsland). Ouderwets melodrama over de gefrustreerde liefde van succesvolle componist Willy Birgel voor zijn jeugdvriendinnetje Julia Fjorsen. ZDF, 13.50-15.25u., zw.

Labyrinth (Jim Henson, 1986, VS). Deels met poppen geanimeerd sprookje is een kruising van Alice in Wonderland en The Wizard of Oz en paart visuele perfectie (naar toenmalige maatstaven) aan emotionele bloedarmoede. Jennifer Connelly moet door een duivels doolhof om haar door kabouterkoning David Bowie ontvoerde broertje terug te krijgen. Ned.3, 14.10-15.45u.

Der Czardas-König (Harald Philipp, 1958, West-Duitsland). Gerhard Riedmann en Rudolf Schock spelen de hoofdrollen in biografie van Hongaarse operettecomponist Emmerich Kálman (1882-1953). ZDF, 15.25-17.00u.

Rudyard Kipling's The Jungle Book (Stephen Sommers, 1994, VS). Recente verfilming van Kiplings verhalen over Mowgli tracteert op spectaculaire beelden van het 19de-eeuwse India. Het is John Cleese die het volwassen wolvenjong (Jason Scott Lee) menselijke `beschaving' bij probeert te brengen. RTL4, 16.05-18.00u., onderbroken door reclame.

The Phantom (Simon Wincer, 1996, VS/Australië). Even grootscheepse als zielloze Indiana Jones-variant, gebaseerd op een in 1936 door Lee Falk gecreëerde, gemaskerde stripheld. Hij (Billy Zane) neemt het op tegen de megalomane Xander Drax (Treat Williams). Ook met Catherine Zeta-Jones. BBC1, 20.00-21.30u.

. The Paper (Ron Howard, 1994, VS). The New York Post zou model hebben gestaan voor smakelijke krantenfilm die grinnikend clichés en mythen relativeert van het vaak in een mist van overtrokken heroïek geportretteerde krantenvak. Met Glenn Close als de gearriveerde redactrice die boven haar stand leeft, Michael Keaton als de journalist met meer talent dan goed voor hem is, Robert Duvall als de hoofdredacteur en Spalding Gray als de superieure kwal van een concurrerend dagblad. Net5, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

. U-turn (Oliver Stone, 1997, VS). Minder bekende, voor relatief weinig geld gemaakte 'Stone' is amusante film noir waarin maffia-loopjongen Sean Penn speelbal wordt van rivaliserende echtelieden Jennifer Lopez en Nick Nolte. Bovendien met Joaquin Phoenix en Jon Voight, V8, 22.00-0.15u., met reclame.

. The Perez Family (Mira Nair, 1994, VS). Sympathieke komedie over asielzoekers van de Indiaas-Amerikaanse regisseuse van Salaam, Bombay! steekt aangenaam de draak met politiek-correcte heilige huisjes. Door Castro vrijgelaten politieke gevangene (Alfred Molina) geeft zich, op weg naar zijn twintig jaar eerder naar Florida verhuisde vrouw (Angelica Huston), uit voor de echtgenoot van lotgenote Marisa Tomei. Net5, 22.35-0.35u., onderbroken door reclame.

. Beautiful Girls (Ted Demme, 1996, VS). Door de scenarist van Things To Do in Denver When You're Dead geschreven, nostalgische komedie over modderende eind-twintigers aan de vooravond van hun big chill. Pieter Steinz destijds in deze krant: ,,Onweerstaanbaar sentiment voor iedereen die ooit wel eens heeft getwijfeld aan de lol van het ouder worden.'' Met Timothy Hutton, Matt Dillon, Uma Thurman, Mira Sorvino. BBC2, 22.50-0.35u.

Up 'n' Under (John Godber, 1997, Engeland). Feel good comedy over rugby-wedstrijd van losers tegen professionals vliegt moreel gesproken geregeld uit de bocht. BBC1, 23.20-1.00u.

. The Hustler (Robert Rossen, 1961, VS). Paul Newman vestigde zijn roem als geniaal acteur dankzij deze succesfilm over de in zweterige lokalen om geld spelende biljarter Fast Eddie Felson, die zijn integriteit verkoopt en zich voor existentiële vragen gesteld ziet. Ook met Piper Laurie, later bekend van haar rol in de horror-soap Twin Peaks, als Sarah Packard. BBC2, 0.35-2.45u., zwart-wit.

Five Card Stud (Henry Hathaway, 1968, VS). Door Dean Martin en Robert Mitchum gedragen western annex murder mystery. Pokerspelers, die gezamenlijk een valsspeler hebben opgehangen, worden één voor één vermoord. Maandag, SBS6, 13.15-15.10u., onderbroken door reclame.

Le gendarme et les extra-terrestres (Jean Girault, 1978, Frankrijk). Aflevering uit reeks gendarme-kluchten van driftkikker Louis de Funès. Marsmannetjes ontpoppen zich als dubbelgangers van de gendarmerie in Saint-Tropez. Maandag, VRT, 13.55-15.25u.

. Mr. Blandings Builds His Dreamhouse (Henry C. Potter, 1948, VS). Verrukkelijke lichte komedie, op de rand van de kolder. Reclameman Cary Grant wil buiten gaan wonen en koopt een rustiek krot in Connecticut. De verbouwing loopt uit de hand en echtgenote Myrna Loy wordt snel verdacht van een verhouding in het groen met huisvriend Melvyn Douglas. In 1986 opnieuw gemaakt als The Money Pit. Maandag, BBC2, 14.50-16.20u., zwart-wit.

Nagesynchroniseerd: Cadaveri eccelenti (Francesco Rosi, 1976, Italië/Fr.). ARD, 1.15-3.10u.; Dio perdona...io no! (Giuseppe Colizzi, 1967, It./Sp.). ZDF, 2.35-4.10u.