Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Nova. Onder meer aandacht voor de tien jaar geleden gepleegde coup tegen de vroegere Sovjet-president Michael Gorbatsjov en een gesprek met oud-couppleger generaal b.d. Valentin Varennikov. Ned.3, 22.15-22.40u.

DOCUMENTAIRES

Islam: Islamaphobia. Aandacht voor de negatieve sentimenten ten opzichte van de islam in Groot-Brittannië. BBC2, 20.25-21.25u.

The mission: A grand adventure. Over de Britse ontdekkingsreiziger John Blasford-Snell, die zijn meest bizarre reis onderneemt. Hij gaat een piano bezorgen bij een geïsoleerde groep jagers in het hart van de Amazone. De inboorlingen hebben ooit een plaatje van het instrument gezien en zijn ervan overtuigd dat het hun leven zal veranderen. BBC2, 21.25-22.15u.

Babylon. Eerste aflevering van een drieluik over over oerinstincten in de moderne wereld. Terwijl de bewoners van een Amsterdams studentenhuis met een christelijke traditie, hun best doen een gemeenschap te vormen, heeft kunstenaar Hans Verschoor zich als kluizenaar teruggetrokken in de bossen. Verder leert theologe Myriam Steemers hulpverleners om te gaan met eenzame ouderen en waagt het Amsterdamse raadslid Hester Maij (dochter van de oud-minister) voor het CDA een poging Amsterdammers te leren samenleven. Ned.1, 22.30-23.20.

MUZIEK

AVRO Klassiek: Prinsengrachtconcert 2001. Terugblik op 20 jaar Prinsengrachtconcert en rechtstreeks uit Amsterdam het optreden van pianist Arcadi Volodos met werk van Rachmaninov, Schubert, Liszt en Skrjabin. Ned.2 21.00-22.35u.

I love 1990. Begin van een serie over populaire cultuur in de jaren negentig. Zie TV-vooraf. BBC2, 22.15-23.45u.

FILM

Digging to Chian (Timothy Hutton, 1997, VS). Regiedebuut van Hutton is het eenvoudige verslag van de verstandhouding tussen een 10-jarig meisje en een geestelijk onvolgroeide jongeman (Kevin Bacon). BBC2, 13.05-14.40u.

. The Red Shoes (Michael Powell & Emeric Pressburger, 1948, Engeland). Smaakvolle, destijds zeer vernieuwende balletklassieker van Powell & Pressburger over ambities in de balletwereld, waarin een toespeling valt te herkennen op de vermaarde relatie tussen Nijinsky en Diaghilev. BBC2, 14.40-16.50u.

Vier Mädels aus der Wachau (Frans Antel, 1957, West-Duitsland). Heimatblijspel waarin dorpsburgemeester een nep-vierling inzet voor toeristische promotie. ARD, 15.05-16.40u.

The Last Starfighter (Nick Castle, 1984, VS). Plezierig sciencefictionavontuur voor de jeugd over een jongen die wegens zijn behendigheid in videospelletjes ontvoerd wordt door buitenaardse wezens om het heelal te helpen redden. Net5, 18.35-20.20u., onderbroken door reclame.

. Young Guns II (Geoff Murphy, 1990, VS). Allesbehalve slaafse vervolgfilm heeft geen andere pretentie dan op maat gesneden vermaak voor een jong publiek te bieden. Billy the Kid (Emilio Estevez) en zijn maten worden niet als helden afgeschilderd maar als losgeslagen jongeren. En het pathos van het ouderwetse wilde westen is swingend vormgegeven. Muziek van Jon Bon Jovi. Ook met Kiefer Sutherland, Lou Diamond Philips. Net5, 20.20-22.15u., met reclame.

Joe's Apartment (John Payson, 1996, VS). Dwaze komedie waarin Jerry O'Connell in zijn aftandse New-Yorkse appartement wordt bijgestaan door dansende en zingende kakkerlakken. Yorin, 20.30-22.00u., met reclame.

Sunset Park (Steve Gomer, 1996, VS). Van de lopende band: New-Yorkse docente Rhea Perlman wordt coach van een all-black-highschool-basketballteam. V8, 20.30-22.15u., met reclame.

. Matilda (Danny DeVito, 1996, VS). Vakbekwame verfilming doet grotendeels recht aan de kwaliteiten van Roald Dahls boek (1988) over het superieure isolement van een gevoelig en begaafd meisje. Regisseur DeVito speelt samen met zijn echtgenote Rhea Perlman haar verachtelijke ouders. Kindsterretje Mara Wilson is onuitstaanbaar schattig. SBS6, 20.45-22.30u., met reclame.

Air Force One (Wolfgang Petersen, 1997, VS). Door Duitser geregisseerd staaltje Amerikaanse vaderlandsliefde laat Harrison Ford de held uithangen als voorbeeldige president die hoogstpersoonlijk het heft in handen neemt als zijn presidentiële Boeing 747 wordt gekaapt door terroristen onder leiding van Gary Oldman. Met Glenn Close als vice-presidente. BBC1, 22.15-0.10u.

The Terminator (James Cameron, 1984, VS). Zie Film-vooraf. Net5, 22.15-0.10u., met reclame.

Fast Time at Ridgemont High (Amy Heckerling, 1982, VS). In Californië gesitueerde tienersekskomedie, nominaal gebaseerd op het onderzoek van Cameron Crowe onder high school-jongeren. Met Sean Penn als onverantwoordelijke surfer en Jennifer Jason Leigh als een jongedame voor wie abortus een peuleschil blijkt te zijn. Regisseuse tekende later voor Look Who's Talking (Too). V8, 22.15-23.50u., met reclame.

. Chariots of Fire (Hugh Hudson, 1981, Eng.). Chauvinistische reconstructie van de Olympische Spelen in Parijs (1924), waar de Engelse atleten Harold Abrahams (een door het establishment geminachte jood) en Eric Liddell (principieel christen) overwinningen boekten. RTL5, 22.30-0.45u., met reclame.

. Cobb (Ron Shelton, 1994, VS). Voor de liefhebbers van hoofdrolspeler Tommy Lee Jones verplichte biografie over Ty Cobb, behalve `de beste honkballer aller tijden' ook een buitengewoon onaangenaam en agressief heerschap. Verteld als terugblik vanuit het jaar 1960, wanneer de Georgia Peach verbitterd aan het wegkwijnen is. Ook een studie naar de betrekkelijkheid van waarheid en mythe. Ned.1, 23.20-1.23u., deels zwart-wit.

The Grifters (Stephen Frears, 1990, VS). Eerste Amerikaanse film van Brit Frears is eigentijdse, op een boek van Jim Thompson gebaseerde, in immoraliteit grossierende film noir over drie zwendelaars: de kille moeder Anjelica Huston, zoon John Cusack en diens vriendin Annette Bening. BBC2, 23.45-1.30u.

Chains of Gold (Rod Holcomb, 1989, VS). Mede door acteur John Travolta geschreven melodrama werd direct op video uitgebracht. Sociaal werker Travolta ontfermt zich over in drugsmilieu verzeild geraakte surrogaat-zoon. Ned.2, 0.05-1.40u.

. Escape from Alcatraz (Don Siegel, 1979, VS). Authentieke ontsnapping uit gevangenis op eiland in San Francisco Bay, begin jaren zestig, stond model voor even ingehouden als effectieve gevangenisthriller. Low-key-hoofdrol van Clint Eastwood. BBC12, 0.10-2.00u.

The Kiss (Pen Densham, 1988, VS). Griezelfilm. Tiener Meredith Salenger vermoedt met recht dat tante Joanna Pacula een heks is. Net5, 0.10-1.50u., met reclame.

The Beast (Kevin Reynolds, 1988, VS). Opmerkelijke, in Israël gedraaide, allegorische oorlogsfilm naar William Mastrosimone's toneelstuk Nanawatai speelt in het tweede jaar van de Russische bezetting van Afghanistan. In een vallei vastgelopen Russische tank wordt belaagd door wraaklustige Afghaanse rebellen. SBS6, 0.25-2.15u., met reclame.

. Prêt-à-porter (Robert Altman, 1994, VS). Kaleidoscopische satire over de Parijse modewereld en het bijbehorende mediacircus door virtuoos Altman waarin o.m. Tim Robbins en Julia Roberts noodgedwongen een hotelkamer delen en Marcello Mastroianni en Sophia Loren hun oude relatie proberen te hervatten. Gastrollen van vele sterren. BBC2, 1.30-3.40u.