Rich girls

Als je nu aan jonge meisjes zou vragen wat ze later willen worden antwoorden ze: geen Britney

Spears, geen stewardess, geen zuster op de zevende verdieping van het AMC en ook niet iets met dieren. Nee, wat ze willen worden is Zakenvrouw van het jaar.

En dat allemaal door VPRO's Zomergasten waar Sylvia Tóth te gast was. Zelfverzekerd, charmant en recht op haar doel af. It takes two to tango, maar voor Van Dis werd het nog een hele klus om maat te houden. Ook al werd hij door haar geleid. Maar hij gaf alle ruimte en leek werkelijk geïntrigeerd door deze zakenvrouw. Daar zat ze in roze en als ze iets vooroverboog glinsterde haar sieraad. Het is natuurlijk ook een soort `apies kijken'. Want hoe vaak zie je een rijke zakenvrouw drie uur lang op televisie?

Hoeveel zakenvrouwen kennen we eigenlijk? Natuurlijk Lucinda Walsh van As the world turns en zakenvrouw Micky Hoogendijk in GTST, maar die spelen zakenvrouw.

We kennen maar twee echte zakenvrouwen: Sylvia en Nina. Maar Nina is eigenlijk geen zakenvrouw: zij is een soort thunderbird. Wordt door handige heren elke morgen mondmatig opgeblazen. Doppie op het ventieltje in d'r nek, een harde schijf in d'r kont en zaakjes doen. En als de heren tevreden zijn gaan de duimen omhoog.

Iedereen had na de uitzending een mening over Tóth. De mannen die ik sprak vielen als een blok voor d'r. En dan heb ik het niet over de homovrienden die in Sylvia hun nieuwe travestie-act zien: Money, money, money... always funny, its a rich girls world! Vrouwen waren veel zuiniger in hun oordeel. En Doris Lessing vindt dat de mannen sowieso het slachtoffer zijn van de vrouwenemancipatie, dus het was een weekje van incasseren.

Toen ik woensdag in de tuin opeens gejuich van driehoog-boven hoorde wist ik dat het ook goed gaat komen met het Nederlands elftal. Met of zonder Epo, ik ken niet alle spelers van naam. Maar wat mij vooral vrolijk stemde: er gebeurde weer wat op televisie. Het lijkt toch weer lang geleden dat de gemoederen verhit werden. De hang- en zuipjongeren in Spanje? Die moeten zo lang mogelijk daar op het strand blijven hangen, maar daar heb je het toch niet meer over?

En de SBS-dorpsgek is ook niet meer interessant. Misschien kan Patty Brard iets laten gebeuren in het Big Brother-huis, komend seizoen. Afgelopen week werd ze geïnterviewd in het restaurant waar ik toevallig ook zat. Mijn aanbod om naar een tafeltje verderweg van hun te gaan sloeg ze af. ,,Ik heb er geen probleem mee'', zei ze. ,,Ik ook niet'', loog ik. Wat ik heb gegeten weet ik niet meer; de hele tijd zat ik mijzelf te waarschuwen: ,,Niet afluisteren. Paul, niet afluisteren!'' Maar dan moet Patty ook niet zo hard praten.

Ze sprak heel enthousiast over `haar nieuwe tv-avontuur'.

Iedereen maakt zich op voor wat komen gaat. Het hele Paarse kabinet gaat met de minister-president op een boot zitten. Ministers horen niet met blote bast gefotografeerd te worden! Zoals Willem Vermeend. Die dacht dattie meedeed aan de gay canal parade. Minister Borst lag als een verwelkte pin-up bakzeil te halen en Melkert zat onder de pet een beetje te somberen. Bestaan ze nog, de Melkert-banen?

Ook voor de AVRO breken spannende tijden aan. Vanavond hun aftrap van het seizoen met het Prinsengrachtconcert. Honderden bootjes dobberen op de gracht en soezelen weg bij de klassieke muziek. Nee, niet Loretta Schrijver en ook niet Pia Dijkstra. Die zijn weg of zitten doodongelukkig op hun speerpunt.

En Johan Cruijff? Ik was bij de NOS en blijf bij de NOS!

    • Paul de Leeuw