Prijzen

Nipkowschijven, Televisierringen, Gouden Beelden, Marconi Awards: voor televisieprogramma's voor volwassenen zijn allerlei prijzen te winnen. Voor jeugdprogramma's bestaan er in Nederland echter maar twee onderscheidingen: de Swiebertje Award en de Kinderkastprijzen, uitgereikt door de Stichting Jeugdinformatie en Cinekid. De laatste heeft in tegenstelling tot de talloze subcategorieën van de volwassenen-tv-prijzen (beste presentator, beste programma, beste serie) er slechts twee: voor de beste fictie en non-fictie. De Swiebertje Award heeft er zelfs maar één, voor belangrijke bijdragen aan kindertv.

Voor beide prijzen zijn onlangs de genomineerden bekend gemaakt. Wim Meuldijk, schrijver van onder meer Pipo de Clown, Harrie Geelen (Q en Q en Oebele), Burny Bos (Otje, Ko de Boswachtershow) en het trio Wieteke van Dort, Joost Prinsen en Aart Staartjes (onder meer Klokhuis) maken kans op de Swiebertje Award, evenals de programma's De Fabeltjeskrant, Villa Achterwerk, het Jeugdjournaal en Klokhuis. In september kunnen televisiekijkers via de website van het TV Toys-museum stemmen, waarna begin oktober de prijs zal worden uitgereikt.

De vakjury van de Kinderkastprijzen maakt de 27 genomineerde programma's nog niet bekend. Scholieren zullen de programma's bekijken en daaruit een selectie maken. Vanaf eind september tot en met eind oktober kan het publiek op deze programma's stemmen. Tijdens het Cinekidfestival in de herfstvakantie worden de prijzen uitgereikt.

Opvallend is dat noch bij de nominaties voor de Kinderkast, noch bij de genomineerden voor de Swiebertje Award programma's zitten van de commerciële zenders. Paul van den Heuvel, jurylid van de Swiebertje Award, zegt dat dit ,,niet bewust is. We kijken naar programma's die al een lange periode te zien zijn en een onuitwisbare indruk op het televisiepubliek hebben nagelaten.''

Peter Nikken, van de Stichting Jeugdinformatie, vertelt dat de commerciële omroepen geen programma's hebben ingezonden voor de Kinderkastprijzen. ,,We hadden er wel op gehoopt. Van de 27 genomineerde programma's is er nu geen enkele commerciële.''

Stemmen voor de Swiebertje-Award kan via www.tvtoys.nl, voor de Kinderkastprijzen via www.kinderkast.nl

    • Titia Ketelaar