Politie vindt massagraf in onrustig Atjeh

In de opstandige Indonesische provincie Atjeh is een massagraf met de overschotten van zeker 48 mensen aangetroffen. Dit heeft de plaatselijke politie gisteren bekendgemaakt.

Het graf bevond zich bij het dorp Lhong, in het westen van Atjeh. De politie was na een tip op zoek gegaan naar de plek. Volgens de Indonesische autoriteiten gaat het om de overschotten van burgers en veiligheidspersoneel, die uit de weg zijn geruimd door de Beweging voor een Vrij Atjeh (GAM). De lijken waren al geruime tijd geleden begraven. Volgens de politie verkeerden ze in verregaande staat van ontbinding.

Een woordvoerder van de GAM liet echter terstond weten dat de Indonesiërs het publiek probeerden te misleiden. Het zou niet gaan om een daad van de GAM, maar juist om slachtoffers van de terreur die het Indonesische leger al jaren in Atjeh uitoefent.

De situatie in Atjeh was de afgelopen dagen zeer gespannen. In de hoofdstad Banda Aceh werden donderdag, aan de vooravond van de onafhankelijkheidsviering van Indonesië, vijftien bommen tot ontploffing gebracht. Er waren echter geen meldingen van doden of gewonden. Het Indonesische leger probeert via talrijke controleposten op de openbare weg greep te houden op de situatie, maar vooral 's nachts kunnen de opstandelingen betrekkelijk ongestoord hun gang gaan.

Op donderdag had de nieuwe Indonesische president Megawati Soekarnoputri haar excuses aangeboden voor de talrijke schendingen van de rechten van de mens in zowel Atjeh als de provincie Papoea van de laatste jaren. Tegelijkertijd onderstreepte ze dat beide gebieden niet kunnen worden vergeleken met Oost-Timor, dat inmiddels zijn eigen weg heeft kunnen gaan. De problemen in Atjeh en Papoea zijn ,,een binnenlandse aangelegenheid'', aldus de twee weken geleden aangetreden president.

Hoewel Atjeh al jaren wordt geplaagd door onrust over de bestuurlijke status van het gebied, is vooral dit jaar de spanning sterk toegenomen. In totaal zijn er sinds januari al ruim duizend mensen om het leven gekomen bij diverse schiet- en moordpartijen. Eerder deze maand had er ook een grote slachting plaats op een palmolieplantage, waarbij 31 mensen om het leven kwamen. Wie hiervoor verantwoordelijk was, viel niet onmiddellijk met zekerheid te zeggen. De islamitische opstandelingen en het Indonesische leger gaven elkaar ook bij deze gelegenheid de schuld.