Plan hervorming politie in Ulster stuit op kritiek

In een nieuwe poging het Ierse Republikeinse Leger IRA tot ontwapening te bewegen, heeft de Britse regering gisteren een plan gepresenteerd om de Royal Ulster Constabulary (RUC), de politiemacht in Noord-Ierland, te hervormen. Het plan werd kritisch onthaald door de radicale partijen in Noord-Ierland.

De hervorming van de Noord-Ierse politiemacht vormt een van de belangrijkste bestanddelen van het Goede Vrijdagakkoord, de blauwdruk voor vrede die in 1998 werd getekend. De voornaamste elementen in het nieuwe plan zijn: afschaffing binnen drie jaar van de grotendeels protestantse reservemacht van 2.400 man, sluiting volgende week van het laatste speciale gevangenis voor terroristen, en meer toezicht op de geheime politie-eenheid (Special Branch).

Het nieuwe plan is een herziene versie van de voorstellen die een commissie onder voorzitterschap van de huidig Europees commissaris Chris Patten bijna twee jaar geleden deed in A new beginning. Dat rapport voorzag onder andere in een Policing Board, een toezichthoudend bestuur voor de politiemacht. Twee posten in dat bestuur waren gereserveerd voor Sinn Féin, de politieke pendant van de IRA. De katholieken weigerden toen zitting te nemen in dat bestuur, omdat de plannen hun niet ver genoeg gingen: liever zagen ze dat de RUC geheel zou worden opgeheven.

De Britse minister voor Noord-Ierland, John Reid, verzocht de partijen gisteren om uiterlijk dinsdag te laten weten of ze plaats willen nemen in de Policing Board. De eerste tekenen zijn echter weinig hoopvol. ,,De IRA heeft honderden politieagenten vermoord. De terroristen zullen niet rusten voordat Groot-Brittannië besluit de RUC volledig af te schaffen'', zei Ian Paisley jr. van de radicaal protestantse Democratische Unionisten. Mitchel McLaughlin, de voorzitter van Sinn Féin, liet weten dat er ,,geen substantiële veranderingen te zien zijn in vergelijking met wat al op tafel lag [het rapport-Patten]''. De grotere gematigde partijen, de protestantse Ulster Unionisten en de katholieke Social Democratic and Labour Party, onthielden zich vooralsnog van een reactie.

De regering in Londen schortte vorig weekeinde het Noord-Ierse zelfbestuur voor 24 uur op, om zo weer zes weken tijd te creëren om alsnog tot een akkoord te komen. Als de strijdende partijen eind september geen overeenstemming hebben bereikt, betekent dat het einde van de coalitie tussen protestanten en katholieken in Noord-Ierland.

Politie-ombudsman Nuala O'Loan kondigde gisteren aan dat zij een onderzoek instelt naar de bomaanslag in Omagh in 1998. Een dubbelagent claimt dat hij de RUC twee dagen voor de aanslag, waarbij 29 mensen om het leven kwamen, op de hoogte heeft gesteld. De RUC ontkent dat.