`Parlement vol van onbezoldigd type ambtenaren'

Volksvertegenwoordigers zijn tegenwoordig een soort onbezoldigde ambtenaren geworden. Ze houden zich veel te veel bezig met bestuur en details daarvan, terwijl ze juist richting moeten geven aan het beleid en de opvattingen van de burgers moeten verwoorden.

Dit heeft de voorzitter van de Raad Openbaar Bestuur, J. van Kemenade, gezegd in het tijdschrift Binnenlands Bestuur. Van Kemenade is ook commissaris van de koningin in Noord-Holland, oud-minister en voormalig Tweede-Kamerlid voor de PvdA.

Het democratisch systeem functioneert volgens hem niet goed, omdat de politieke partijen geen duidelijke achterbannen meer hebben. Ze belichamen dan ook niet langer opvattingen in de samenleving, aldus Van Kemenade.

Een directe oplossing ziet de PvdA'er niet. Wel ziet hij goede aanzetten in de pogingen van enkele partijen om de burgers op een andere manier te benaderen. Daarbij denkt hij aan de kenniscentra van de PvdA en de internetoproepen van het CDA. ,,Vergaderingen in zaaltjes werken niet meer'', meent Van Kemenade. Een politiek zonder partijen ziet hij ook niet zitten, omdat volgens hem toch enig kader nodig is.

De opkomst van Leefbaar Nederland vindt Van Kemenade geen hoopvol signaal. ,,Zij past in het rijtje van de Boerenpartij en de ouderenpartijen. Aantrekkelijk voor de groeiende groep zwevende kiezers, maar zonder inhoudelijk programma.'' Van Kemenade zegt de malaise ook te bespeuren in de zeer sterke daling van het aantal burgemeesterskandidaten. Volgens hem ligt dat voor een deel aan de arbeidsmarkt. ,,Maar er zijn toch ook nogal wat mensen die geen kop van Jut willen zijn. Hetzelfde geldt voor wethouders en voor raadsleden.''