Nederland: 250 militairen naar Skopje

Nederland stelt de NAVO 250 militairen beschikbaar voor een troepenmacht in Macedonië. De NAVO-ministers hebben een besluit over de vredesmissie gisteren uitgesteld. Wel zijn kwartiermakers gestuurd.

Premier Kok pleitte gisteren voor meer aandacht van Europa voor de zwakke economische positie van Macedonië. ,,Naast de politieke en militaire component is daar de economische ook van groot belang. Het is een arm land met berooide mensen en de internationale gemeenschap zou er goed aan doen om hen te helpen'', aldus Kok gisteren in zijn toelichting op het besluit van het kabinet om 250 man van de 11e mobiele brigade beschikbaar te stellen aan het Atlantisch bondgenootschap voor de vredesoperatie `Essential Harvest'. De Tweede Kamer zal komende woensdag nog overleggen over het besluit met de ministers Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) en De Grave (Defensie). Overigens ontvangt het land reeds financiële steun van Europa en Nederland.

Het is nog onduidelijk wanneer het Nederlandse onderdeel naar de Balkan vertrekt. De ambassadeurs van de NAVO hebben nog geen besluit genomen over het sturen van een troepenmacht van in totaal 3.500 personen naar Macedonië. NAVO-opperbevelhebben voor Europa, Joseph Ralston, gaat maandag naar de Macedonische hoofdstad Skopje om zich persoonlijk op de hoogte te stellen van de naleving van het vredesakkoord dat begin deze week werd bereikt tussen de regering en de Albanese minderheid.

De NAVO wil alleen troepen sturen als er sprake is van een duurzaam staakt-het-vuren in het land. De NAVO heeft deze week in het kader van het vredesproces afspraken gemaakt met de Albanese rebellen in Macedonië over de ontwapening van hun guerrillaleger UÇK, in ruil voor amnestie. Maar de Macedonische regering beschuldigde de Albanese rebellen er gisteren opnieuw van dat zij het toch al broze akkoord hadden geschonden. De bevindingen van Ralston zullen doorslaggevend zijn voor het al dan niet doorgaan van de NAVO-missie. In Brussel wordt verwacht dat de NAVO-ministers uiterlijk volgende week woensdag de knoop doorhakken.

Inmiddels zijn gisteren al wel de eerste buitenlandse militairen (Tsjechen, Britten en Fransen) in Macedonië aangekomen. Zij vormen de kwartiermakers van de eventuele NAVO-troepenmacht. De Nederlandse militairen worden ingelijfd bij een Brits bataljon.

Kok beklemtoonde dat de Nederlanders maximaal ,,netto dertig dagen'' zullen blijven. Dat kan voor een aantal in werkelijkheid wat langer zijn wanneer het kwartiermaken wordt meegerekend. Mocht de situatie in het land, door Kok aangeduid als ,,broeierig'', het noodzakelijk maken om langer te blijven, dan is dat volgens het kabinet een nieuwe situatie die om een nieuwe beoordeling vraagt. ,,Verlenging van de termijn is niet automatisch bij de prijs inbegrepen'', aldus Kok. Het is volgens hem ,,van groot belang dat het momentum wordt benut'' en dat de internationale gemeenschap niet langer wacht met optreden.