Moeizame zege volleybalsters bij start kwalificatietoernooi

Met wisselend succes zijn de Nederlandse volleybalteams het WK-kwalificatietoernooi in Den Bosch begonnen. De mannenploeg had gisteravond weinig moeite met Israël: 3-0. Eerder op de dag kwamen de vrouwen met de schrik vrij kwamen tegen Azerbeidzjan: 3-2.

Deelname aan het wereldkampioenschap is voor beide teams-in-opbouw noodzakelijk met het oog op het uiteindelijke doel, de Olympische Spelen in Athene (2004). De winnaars van de twee toernooien plaatsen zich rechtstreeks voor de wereldtitelstrijd, volgend jaar in respectievelijk Argentinië en Duitsland. Bij de mannen kwalificeren ook de drie beste nummers twee van de zeven Europese groepen zich, bij de vrouwen twee van de zes poules.

Voor de vrouwen van bondscoach Angelo Frigoni dreigde gisteren een valse start in de broeierige Maaspoort in Den Bosch. Nederland werd in de openingswedstrijd verrast door het snelle spel van Azerbeidzjan, dat sinds de WK-deelname in 1994 internationaal nauwelijks een rol van beteknis speelt. ,,We hadden problemen om te schakelen na de oefenwedstrijden tegen Italië'', verklaarde speelster Ingrid Visser.

Vooral aanvallend kon Nederland geen vuist maken. Het kost Frigoni moeite de plaats van de gestopte Henriëtte Weersing op te vullen. In de voorbereiding bleek Chaïne Staelens onvoldoende hersteld van haar knieblessure. Maureen Staal was al eerder afgehaakt met rugproblemen.

Francien Huurman, Erna Brinkman en Sandra Wiegers, na lange afwezigheid terug in de nationale ploeg, maakten regelmatig punten, maar konden geen stempel drukken op het duel. Frigoni probeerde te variëren met Mirjam Orsel en Manon Flier, van wie de laatste vooral in de vierde set op dreef was.

,,Met deze winst hebben we weer een klein stapje vooruit gedaan'', oordeelde Frigoni. ,,Het begin was slecht, maar we hebben ons goed hersteld. Er stond toch veel druk op deze wedstrijd.''

De mannenwedstrijd stond in het teken van de ontmoeting tussen twee vrienden, Bert Goedkoop en Marco Brouwers. Beide oud-internationals stonden ooit aan de basis van de internationale opkomst van het mannenteam. Brouwers is sinds kort in dienst als bondscoach van Israël.

Tegen Nederland, dat in de voorbereiding oefende tegen Finland en Letland, schoot Israël te kort. ,,De enige uitdaging in deze wedstrijd is het halen van het eigen niveau'', meende Goedkoop. ,,Het was niet altijd goed, maar we hebben aan de opdracht voldaan en die was met 3-0 winnen.'' De mannen spelen vandaag tegen Portugal en morgen tegen Denemarken. De vrouwen treffen achtereenvolgens Frankrijk en Turkije.