Mislukt

`Wees op je hoede met wat je verlangt want je zult het krijgen', schreef de Amerikaanse dichter Ralph Waldo Emerson. Nog krachtiger zijn de woorden van een bekende moslim: `Ongeluk en mislukking zijn beide onnatuurlijk.' De woorden klinken als van een moderne goeroe maar ze zijn van Inayat Khan, de grootste soefi-mysticus van de vorige eeuw.

Daaraan moest ik denken toen mijn vriendin mij jaren geleden, bij haar afstudeerfeest, bekende dat ze liever een hoer was geweest. Jarenlang had ze geen contact met haar vader gehad nadat hij haar het huis uit had gegooid. Hij betrapte haar thuis terwijl ze met een vriend aan het zoenen was en werd helemaal hysterisch.

Ondanks deze tegeslag was het haar gelukt om af te studeren. Op dat afstudeerfeest, omringd door vrienden en medestudenten, verscheen plotseling haar vader. Ineens stapte hij het restaurant binnen, nam haar in zijn armen en verklaarde ten overstaan van iedereen hoe trots hij op haar was.

Al die jaren zinde ze op wraak op haar vader en nu kwam hij plotseling het succes opeisen, het succes waarvoor hij alles had gedaan om het te dwarsbomen. Ik begreep haar goed toen ze zei: vandaag was ik liever hoer geweest.

En hoewel ik weet dat ze ooit in staat zal zijn haar vader te vergeven, besefte ik dat ze voor vergeving nog niet klaar was. Op dat moment schreeuwde iedere vezel in haar om wraak en dan moet je iemand niet lastig vallen met wijze woorden. Die wraak bedacht ik voor haar ter plekke. Ik duwde mijn eigen vriend in haar armen en zei tegen haar: ,,Doe hetzelfde als waarvoor hij je het huis uitgooide. Meer kun je hem niet vernederen.''

Hoewel mijn vriend er niets van snapte, speelde hij zijn rol voortreffelijk. Schuimend van woede stormde de vader het restaurant uit en liet zich nooit meer zien.

Jaren later gebeurde precies wat ik voorspeld had. Ze heeft haar vader kunnen vergeven, maar ze durfde mannen niet echt te vertrouwen. Wat ik niet heb kunnen voorspellen was dat die scène in het restaurant het begin zou worden van een vurige liefdesrelatie tussen haar en mijn ex.

Of we nu vrouwen zijn of mannen, we willen zoveel in het leven en dat kunnen we ook allemaal krijgen. Maar de vraag is, als ik terugkom op de woorden van Inayat Khan en Emerson, willen we ook echt van elkaar houden?

    • Nahed Salim