LITERATUUR

Met de verschijning van de De acceptatiewereld is nu in het Nederlands de eerste trilogie beschikbaar van A Dance to the Music of Time van Anthony Powell. De 12-delige roman fleuve wordt sinds de voltooiing in 1975 gezien als een hoogtepunt uit de 20ste-eeuwse Britse literatuur.

`De Dans lees je niet om je te identificeren met de hoofdpersoon. Je kunt gefascineerd raken door Powells `thick description' van de vooroorlogse Engelse upper classes. En je kunt je koesteren in de gave zinnen en de mooie beeldspraken. [Maar] de verteller is te veel een afstandelijke wetenschapper en te weinig een mens van vlees en bloed.'

Pieter Steinz, 17 augustus 2001

Anthony Powell: Een dans op muziek van de tijd - III: De acceptatiewereld. Vert. Auke Leistra. Uitg. De Prom, 208 blz. ƒ49,95 (geb.)