Leger Israël doodt Palestijn in Gaza

Bij beschietingen door Israëlische soldaten is gisteravond in de Gaza-strook een Palestijn om het leven gekomen. Het was tot een schotenwisseling gekomen, nadat Israëlische soldaten met een tank en een bulldozer het vluchtelingenkamp Khan Younis waren binnengedrongen, in autonoom Palestijns gebied. Abdo Abu Bakra (29) werd door een kogel in zijn hoofd getroffen. Tien andere Palestijnen raakten gewond, van wie drie ernstig.

De Israëli's hadden tankgranaten afgevuurd en met mitrailleurs het vuur geopend. De Israëlische bulldozer had al een huis vernield en wilde er nog meer afbreken, toen Palestijnen met stenen en geweren aanvielen.

Het Israëlische leger liet weten dat het heeft gereageerd op de beschieting van een Israëlische legerpost ten noorden van het vluchtelingenkamp. Met de dood van Abdo Abu Bakra komt het dodental sinds het oplaaien van de tweede intifada op 28 september op 720 te staan, onder wie 552 Palestijnen en 146 Israëli's.

De Verenigde Staten en Egypte hebben gisteren in Washington overleg gevoerd over de crisis in het Midden-Oosten. Een politiek adviseur van de Egyptische president Mubarak verklaarde dat Caïro over enkele dagen nieuwe ideeën zal presenteren om het overleg tussen Israël en de Palestijen weer op gang te brengen. Vanuit Moskou riep de Russische president Poetin de Israëlische premier Sharon gisteren op teurghoudendheid te betrachten in het wreken van aanslagen door Palestijnen.