Koers Telefónica heeft bodem bijna bereikt

Telefónica begint er goedkoop uit te zien. Het Spaanse telecomconcern heeft in drie maanden tijd een kwart van zijn marktwaarde verloren. Beleggers maken zich zorgen over de situatie in Latijns Amerika. Ze vinden ook dat Telefónica geld weggooit als het beginnende projecten in derde-generatie-mobieletelefonie (3G) blijft financieren. Die zorgen zijn begrijpelijk, maar ondertussen ook ruimschoots verdisconteerd in de koers.

Verhandeld op een niveau van zes maal de winst vóór rente en belastingen van dit jaar, is de divisie vastelijnverbindingen 27 miljard euro waard. Op de waardering van de divisie voor mobieletelefonie moet een korting van 20 procent ten opzichte van Vodafone worden toegepast, als weerspiegeling van de grotere risico's die Telefónica met zijn 3G-projecten loopt. In dat geval is ook deze divisie 27 miljard euro waard. De beursgenoteerde divisies voor Gouden Gidsen en internet brengen tegen de huidige koers 3 miljard euro op. De waarde van de divisie voor dataverbindingen is – voorzichtig geschat – 4 miljard euro en die van de mediadivisie, inclusief Endemol, 5 miljard euro. Een allegaartje van andere bezittingen brengt het totaal op 70 miljard euro. Trek daar de schuld vanaf en de bedrijfswaarde bedraagt 45 miljard euro. Dat is nog steeds minder dan de huidige marktwaarde van 60 miljard euro. Maar we hebben de divisie voor de Latijns-Amerikaanse vastelijnverbindingen buiten beschouwing gelaten, die pijn zal lijden als de regionale munten worden gedevalueerd. De winst van Telefónica wordt tenslotte in euro's berekend. Daarnaast is er het risico van een ernstige economische inzinking in de regio. Toch zal Telefónica dit jaar in Latijns Amerika zelfs in het ergste geval waarschijnlijk nog 4 miljard winst vóór rente en belastingen behalen. Als de bedrijfswaarde van de Latijns-Amerikaanse divisie wordt geschat op een niveau van vier maal de winst, wordt de huidige marktwaarde van het hele concern alweer overtroffen.

Als een rampenscenario kan worden vermeden, zal de koers waarschijnlijk stijgen. Dat kan op twee manieren gebeuren. De Latijns-Amerikaanse economieën kunnen slechts langzaam achteruitgaan, of Telefónica kan buigen voor de aandrang van beleggers om zijn meest riskante 3G-projecten te beëindigen. Toch is de tijd nog niet rijp om het aandeel te kopen. De stemming zal zich nog meer tegen Telefónica keren als de Latijns-Amerikaanse munten toch ineenstorten. Dan pas is het moment aangebroken om te kopen.

    • Mike Monnelly