Kampioen?

De voetbalcompetitie is gisteravond van start gegaan met het duel tussen FC Twente en RKC. Titelverdediger PSV speelt vanavond uit tegen FC Groningen. Wie wordt er dit jaar landskampioen?

Johan Hansma, aanvoerder SC Heerenveen: ,,De strijd zal gaan tussen Feyenoord en PSV. Beide ploegen zijn aan elkaar gewaagd. PSV heeft de laatste twee seizoenen bewezen een goed elftal te hebben. Feyenoord is er met de aankoop van Van Hooijdonk sterker op geworden. Duels die afgelopen seizoen in een gelijkspel eindigden, kan Feyenoord dit jaar winnen dankzij het scorend vermogen van Van Hooijdonk. Vorig jaar was er al weinig verschil tussen Feyenoord en PSV. Alleen deden blessures Feyenoord de das om, waardoor PSV vrij eenvoudig de titel won. Achter PSV en Feyenoord doen veel ploegen mee om de derde plaats.''

George Knobel, oud-bondscoach: ,,De strijd om de titel gaat tussen PSV, Ajax en Feyenoord, zonder dat er sprake is van een uitgesproken favoriet. Ajax is een ploeg in opbouw en heeft nog een lange weg te gaan. Tegen Celtic speelden ze zwak. Daarvoor zijn twee redenen te bedenken: of de ploeg mist kwaliteit, of de voorbereiding is niet naar wens verlopen. PSV heeft een goede ploeg, maar de opbouw van achteruit verloopt niet vlekkeloos. Vooral centrale verdediger Nikiforov wil nog weleens de fout ingaan. Feyenoord heeft zich prima versterkt met Van Hooijdonk.''

Kees Jansma, chef-sport van televisiezender Canal+: ,,Met spelers als Bruggink, Kezman, De Jong en Vennegoor of Hesselink heeft PSV alleen al in offensief opzicht veel kwaliteit in huis. Gedurende de wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal bleek eens te meer dat PSV een grote en sterke selectie heeft. Waarschijnlijk worden ze ook dit seizoen landskampioen. De club straalt rust en stabiliteit uit, de sfeer is goed. Over Ajax ben ik niet zo pessimistisch als andere voetballiefhebbers. Ajax heeft een jonge ploeg met goede aanvallers en zou daarom vóór Feyenoord tweede kunnen worden. Van Hooijdonk wordt door zijn medespelers niet altijd even goed gebruikt. Vaak staat hij geïsoleerd voorin en krijgt hij weinig bruikbare ballen. Hij is ook afhankelijk van het spel van de vleugelaanvallers van Feyenoord.''

Dwight Lodeweges, trainer FC Groningen: ,,Ik heb afgelopen week de wedstrijd tussen PSV en Twente om de Johan Cruijff-schaal gezien. Afgaande op wat PSV in het eerste half uur liet zien, denk ik dat die ploeg met twee vingers in de neus kampioen wordt. PSV heeft een kwalitatief sterke selectie, maar ook kwantitatief hebben ze in Eindhoven hun zaakjes goed voor elkaar. Bij PSV zitten internationals als John de Jong en Jan Vennegoor of Hesselink gewoon op de bank. Feyenoord heeft met Van Hooijdonk eindelijk de juiste spits in huis. Het is wat mij betreft onduidelijk waartoe Ajax dit seizoen in staat is.''

Leen Looyen, technisch directeur NEC: ,,PSV wordt met tien punten voorsprong op de rest landskampioen. De club heeft elf uitstekende basisspelers en de bank is ook prima. Ajax heeft zijn identiteit verloren met al die buitenlandse aankopen. Die gaan een moeilijk seizoen tegemoet. Toch heeft Ajax kwaliteit genoeg om derde te worden. Feyenoord zou PSV heel misschien nog van de landstitel af kunnen houden, al ga ik daar niet vanuit. Met Van Hooijdonk erbij heeft dat team een enorme impuls gekregen. Van Hooijdonk schiet er dit seizoen zeker dertig in.''

Harry van der Laan, oud-voetballer van onder meer Feyenoord: ,,Feyenoord wordt landskampioen. Met het aantrekken van Van Hooijdonk is er een enorme euforie onstaan in Rotterdam. Als de club goed start in de competitie krijgt de ploeg vleugels en wordt de titel gepakt. Van Hooijdonk gaat veel scoren en Van Marwijk heeft een jaar meer ervaring als trainer van een topclub. Misschien presteert PSV na de successen van afgelopen jaar wat minder. Maar het blijft een erg goede ploeg. Ajax gaat een lastig jaar tegemoet.''

    • Marcel Abrahams