En de winnaar is ...

Wat is pijnlijker voor een bestuursvoorzitter die opstapt? Dat de beurskoers oploopt omdat beleggers zo blij zijn dat hij weggaat, of dat zij zo bedroefd zijn dat zij hun aandelen dumpen en de koers onderuit gaat?

Mark Schneider, de vertrekkende topman van kabel- en telefoonbedrijf UPC, overkwam afgelopen week het eerste. Maurice de Hond zag zijn vertrek bij internet-financier Newconomy beloond met een koersval. Dat is wellicht een streling voor het ego, maar slecht voor de portemonnee. De Hond, oprichter van Newconomy, is ook de op een na grootste aandeelhouder. De financiële toestand van Newconomy is naar eigen zeggen zorgwekkend.

Het waren sowieso drukke dagen voor ontslagrecht-advocaten deze week. De schorsing van de financieel directeur van Pharming werd net zo rap weer ongedaan gemaakt als hij was opgelegd. De kersverse bestuursvoorzitter van bank en verzekeraar SNS was opeens weg. En drie man uit de raad van bestuur van ABN Amro ondergingen een demotie.

Nu de Nederlandse economie langs de rand van een recessie wandelt, de wereldhandel is ingezakt en de jacht op overnames bij gebrek aan geld is afgeblazen, zijn meer wisselingen aan de top te verwachten. Na de beurshausse komt de ontslaghausse.

In de Verenigde Staten is de gemiddelde zittingstermijn van een bestuursvoorzitter bij de 500 bedrijven in de S&P-beursgraadmeter inmiddels nog maar drie jaar. De managers in de BV Nederland gaan langer mee, maar de omloopsnelheid neemt toe.

De meeste opstappers bij beursgenoteerde ondernemingen zijn winnaars van de Mark Schneider-trofee: koerswinst bij vertrek. Van Duyne van Corus. Brink van World Online. Smit van Vedior. De financiële wereld is genadeloos: stapt de baas op, dan zijn er twee nieuwe winstkansen: een drastische reorganisatie of een bod op het bedrijf.

De Maurice de Hond-bokaal heeft zijn eigen winnaars. Van Luijk van automatiseerder Getronics bijvoorbeeld. Van Kempen van Wolters Kluwer had hem nog ergens staan na de koersval bij zijn vertrek in maart vorig jaar, maar zijn aftreden ging net als die van De Hond gepaard met een winstalarm.

Reageert de beurs rationeel met zijn afstraffing en gejubel? Nee. De koers van Wolters Kluwer is nu nog lager dan bij Van Kempens vertrek. Getronics idem. De koerswinsten bij Corus, Vedior en World Online zijn verdampt en omgezet in verliezen.

Goed om te weten voor commissarissen die erover denken de beurskoers te stimuleren door `hun' topman aan de kant te zetten. Geruststellend voor Koffrie (Buhrmann), Zwarts (Randstad) en Smits (KPN).

    • Menno Tamminga