Drijvers dilemma

Het ging niet goed in Brazilië. In Mangaratiba, tijdens het WK bridge voor junioren, is het Nederlands jeugdteam uitgeschakeld door de voorronden als zevende te besluiten. De bovenste vier plaatsten zich voor de halve finale. Op moment van schrijven is men tot de finale gevorderd. Deze gaat tussen de V.S. I en Israël, twee landen notabe die van Nederland in de voorronden hadden verloren. Het vroegtijdig afscheid komt voor Nederland bepaald als een teleurstelling, want het gold als een van de favorieten van de eindzege. Afgelopen seizoen nog won Nederland zilver op het EK en werd het mini WK in Den Bosch zelfs gewonnen. Bovendien behoren Sjoert Brink en Bas Drijver tot de wereldtop van het juniorenbridge. In Brazilië heeft coach Schelte Wijma sterk op dit paar geleund en ook vaak een beroep gedaan op Marcel Lagâs en Maarten Schollaardt. Het derde paar, Niek Brink en Bart Groosman, kwam minder aan de bak.

Tijdens een dergelijk kampioenschap zijn er altijd wel een aantal landen die niemand kent. China bijvoorbeeld, vormde in Mangaratiba een groot vraagteken. Toch haalde het land de halve finale, waar het overigens het onderspit dolf tegen de V.S. I. Bas Drijver werd in de met 13-17 verloren wedstrijd tegen de Volksrepubliek voor een levensgroot dilemma geplaatst:

Z/Allen

♠ V B

♡ H V 8 3

♦ H 2

♣ A H V B 3

♠ 7 2

♠ H 10 9 6 5 4

♡ 5

♡ B 9 2

♦ A V B 9 4

♦ 7 5 3

♣ 10 9 8 7 6

♣ 4

♠ A 8 3

♡ A 10 7 6 4

♦ 10 8 6

♣ 5 2

In de gesloten kamer bood het Chinese NZ paar 4♡ uit. Zouden in de open kamer Brink-Drijver erin slagen 6♡, dat er in zit, te bereiken?

West

Noord

Oost

Zuid

Brink

Drijver

pas

pas

2♣1)

2♠

3♦2)

pas

3♠3)

pas

3SA

pas

pas

pas

1) sterk spel of zwakke twee in ruiten; 2) wil 3♦ tegenover zwakke twee; 3) sterk spel

West startte met ♦V. Met open kaarten is simpel te zien dat het contract wordt gemaakt als de leider de heer laat bijspelen. Bas Drijver evenwel, besloot na ampele overwegingen klein te leggen in slag een!

Vier snelle slagen later noteerde hij een down. Waarom klein? Drijvers dilemma was dat hij, gezien het volgbod, ♦A in oost taxeerde en hoopte op een blokkade in de ruiten kleur: aas-sec of aas-tweede. Niet onredelijk, want in onze contreien zou geen hond volgen op heer-tien-zesde op.

Zoals gezegd, Nederland smaakte nog wel het genoegen een andere favoriet voor de eindzege, de VS I, te verslaan. Zij het marginaal: 16-14.

Uit de onderlinge ontmoeting een spannend spel waarop Marcel Lagâs zich beduidend actiever betoonde dan zijn tegenvoeter op de andere tafel. En terecht:

Z/Allen

♠ -

♡ H B 9 8 7 5 4 3

♦ H V 9 8 3

♣ -

♠ A V 5 4

♠ 9 8 7 2

♡ V 2

♡ A 10

♦ A

♦ B 9 7

♣ H 10 9 7 4 2

♣ A V B 3

♠ H B 10 5 3

♡ 6

♦ 10 7 6 2

♣ 8 6 5

Gesloten kamer

West

Noord

Oost

Zuid

Lagâs

Schollaardt

pas

1♣

4♡

dbl1)

pas

4♠

5♦

dbl

pas

pas

5♡

dbl

pas

pas

pas

1) negatief

Op het eerste gezicht lijkt 5♦ beter dan 5♡, maar in 5♦ wordt je troefkort op de klaveren en ga je twee down net zoals in 5♡.

Toen Lagâs op gegeven moment ♦H uit zijn hand speelde ontkwam hij niet aan het verlies van twee harten- en twee ruitensslagen: OW plus 500. Open dit:

West

Noord

Oost

Zuid

Drijver

Brink

pas

1♣

4♡

dbl1)

pas

4♠

pas

pas

dbl

pas

pas

pas

1) negatief

Tegen 4♠ gedoubleerd kwam noord uit met ♦H voor het aas. De leider stak over met ♣V en speelde troefnegen voor. Zuid dekte met de tien en west won de vrouw. Bas Drijver schakelde over op de klaveren, waardoor het aantal verdedigende slagen beperkt bleef tot drie troeven.

Uiteindelijk verdween dummy's hartenloser op een klaveren van west. Plus 790 leverde ons land zeven zeer verdiende imps op.