De week

Nederland heeft hetbeste ondernemingsklimaat ter wereld. Het heeft de Verenigde Staten van de eerste plaats verdreven. Alsof het deze (Britse) conclusie wilde onderstrepen besloot het kabinet de werkgeverslasten te verlagen. Die maatregel moet de aanwas van de overschotten in de sociale fondsen stoppen. Om het klimaat nog aangenamer te maken komt er op plezierjachten geen vaarbelasting.

Het vriendelijke ondernemingsklimaat verhinderde niet dat de Nederlandse economie nog maar met 1,5 procent groeit. Het laagste groeitempo in ruim zeven jaar. Van kwartaal op kwartaal groeide de economie met een magere 0,4 procent, na al een krimp van 0,2 procent in het eerste kwartaal. De zeven vette jaren zijn voorbij.

In Duitsland, dat goed is voor een derde van de euro-economie, kwam de kwartaal-op-kwartaalgroei in het tweede kwartaal tot stilstand, meldde de Bundesbank. Japan ontsnapte net aan een recessie. En in de VS, waar de groei ook vrijwel stilstaat, vormt het reusachtige handelstekort een gevaar voor de dollar, zei het IMF. De dollar daalt dan ook tegenover de euro, die almaar sterker wordt (of minder zwak). Daardoor zal de tot nu toe veruit belangrijkste groeimotor van Europa, de export, vroeg of laat gaan haperen. Duisenberg, doe wat!, roepen ze in Duitsland.

Bayer is in opspraak.

Een anti-cholesterolpil heeft wellicht 52 doden veroorzaakt. In de VS is al de eerste claim tegen het Duitse chemie- en farmacieconcern ingediend. De beurskoers van Bayer tuimelde. Net als die van Deutsche Telekom. Dat ligt met Deutsche Bank overhoop, die namens een klant een grote partij aandelen van het telecomconcern verkocht vlak nadat zij een koopadvies had verstrekt. Woede bij Deutsche Telekom. Geharnaste uitspraken van Duitse politici – de Duitse staat is grootaandeelhouder.

`Witheet' werd het bestuur van Grenswisselkantoren. Zeventien procent van de klanten van money-transfer-banken in Nederland zoals Grenswisselkantoren heeft criminele antecedenten. Die conclusie staat in een rapport van de overheid. Of iemand crimineel is of niet zegt de bank niet aan een klant aan de balie te kunnen zien.

Volgens de Britse politie zijn er verbanden tussen voetbalvandalisme en drugs, valsemunterij en geldwitwasserij. Voetbalvandalisme in Engeland is volgens haar georganiseerde misdaad.

Topman Groenink van ABN Amro, waar de winst in het tweede kwartaal met eenvijfde kelderde, vindt het `verdomd zuur' voor drie leden dat zij uit de raad van bestuur moeten verdwijnen. Hoe zou het verdwijnen van alleen al 6.250 arbeidsplaatsen in Nederland heten bij de bank? Zuur?

Opel, de Duitse dochter van General Motors, dat zwaar verlies lijdt, maakte een sanering bekend die duizenden arbeidsplaatsen zal kosten. Opels fabriek in Antwerpen wordt genoemd als voornaamste slachtoffer.

Het Duitse kabinet besloot een kilometerheffing voor vrachtwagens op de autobahn in te voeren. Gebeurt vanaf 2003.

In Nederland krijgt de politie pas enkele uren tevoren precieze informatie over de geldtransporten die voor de invoering van de euro nodig zijn. De transporteur vindt het risico te groot dat er iets uitlekt. Eerder besloot de politie vierduizend agenten extra in te zetten om de invoering in goede banen te leiden. Agenten die met `andere ogen' zouden kijken.

Voor het eerst in bijna een kwart eeuw stijgen de huren minder hard dan de algehele prijzen stijgen. Per 1 juli gingen de huren met gemiddeld 2,7 procent omhoog, terwijl de inflatie in juli 4,6 procent op jaarbasis bedroeg.

Schoolboeken zijn 65 procent duurder dan drie jaar geleden. Komt door het `studiehuis' (twee keer zo veel vakken: twee keer zo veel boeken) en door de zelfstudie die het studiehuis van de leerling vergt. En zelfstudie vergt volgens de boekenbranche dikkere boeken. Boeken huren is de helft goedkoper.

Mark Schneider trad af als topman bij UPC. Maurice de Hond is wéér weg bij Newconomy. Sinds zijn schorsing was zijn geloofwaardigheid aangetast. Grootmoedig zei hij dat hij verantwoordelijk is voor de teleurstellende resultaten: een miljoenenverlies en een koers van nog geen eurodubbeltje. Hij kon niets meer voor het internetbedrijf betekenen. In het land met het beste ondernemingsklimaat ter wereld. Verdomd zuur.

    • Paul Friese