Dagboek(1)

In het Hollands Dagboek van Paul Sturkenboom (Z, 11 augustus) krijgen we een impressie van een interim-manager die in twee ziekenhuizen tegelijkertijd actief is als directeur. De casuïstiek komt voor gewone directeuren zeer bekend over. De moeite om met name de personeelstekorten het hoofd te bieden komt regelmatig terug. De `oplossingen' ook. Het verleggen van de zogenaamde `verkeerde-bedpatiënten' naar zorg buiten het ziekenhuis veronderstelt voldoende capaciteit bij de andere zorgverleners.

Zo eenvoudig is het bij hen echter ook niet. Gelre Ziekenhuizen (met locaties in Apeldoorn en Zutphen) pakt deze problematiek in gestructureerd en nauw overleg met álle betrokkenen aan. Personeelscapaciteit is daarbij het steeds weerkerende probleem.

Door een hogere beloning aan te bieden leid je niet meer personeel op. De oplossing voor de korte termijn is dan ook veeleer functiedifferentiatie en het aantrekken van mensen van buiten de Nederlandse arbeidsmarkt.