Brandwonden studenten bij Ratelband

Emile Ratelband, bekend van `Tsjakka' en andere oppepcursussen, heeft vijftien eerstejaarsstudenten brandwonden bezorgd tijdens de laatste dag van de Leidse introductieweek. Dat gebeurde tijdens de act waarbij studenten op blote voeten over hete kolen moesten lopen.

In totaal lieten tachtig studenten zich overhalen. Negen van de vijftien gewonden moesten worden overgebracht naar het ziekenhuis. Vijf van hen liepen tweedegraads brandwonden op. Eén is er ernstig aan toe. Zij raakte tijdens de wandeling in paniek.

Het onderdeel met Ratelband viel onder de verantwoordelijkheid van de universitaire El Cid-commissie, die de Leidse introductie organiseert. De schuldvraag legt de organisatie evenwel bij Ratelband. Hij had volgens de organisatie beter toezicht moeten houden op hoe de deelnemers het ervan afbrachten. De El Cid-commissie houdt er rekening mee dat sommige slachtoffers stappen ondernemen tegen Ratelband.

In een reactie zegt Ratelband graag de sessie in Leiden met de commissie te willen evalueren. ,,Als het aan mij en mijn team ligt, ga ik de show zeker aanpassen. Maar daar ga ik vooralsnog niet vanuit.'' Ratelband erkent de risico's, maar volgens de goeroe van het positieve denken waren de voorbereidingen goed en duidelijk. ,,Ik heb dit al 80.000 keer meegemaakt. Slechts enkelen houden daar kleine blaartjes aan over.''