Ajax berust in vertrek aanvaller Arveladze

Ajax en aanvaller Shota Arveladze zijn niet tot een akkoord gekomen over contractverlenging. Desondanks kan trainer Co Adriaanse dit seizoen een beroep doen op de Georgische voetballer. De huidige overeenkomst van de spits loopt volgend jaar af.

Het bestuur zette Arveladze onlangs tijdelijk uit de selectie omdat hij weigerde bij te tekenen. In een persverklaring zegt Ajax nu dat de 28-jarige spits ,,onder de gegeven omstandigheden'' beschikbaar blijft voor het eerste elftal. ,,Naar onze mening is dat op dit moment het beste voor de hele selectie'', aldus algemeen directeur Arie van Eijden.

Anderhalve week geleden draaide de directie de straf terug, enkele dagen voor de eerste wedstrijd in de derde voorronde van de Champions League tegen Celtic. Als reden gaf technisch directeur Leo Beenhakker toen op dat de kans groot was dat Arveladze later die week zou bijtekenen. De Georgiër zelf haalde die visie een dag later onderuit: ,,Ajax speelt een heel vals spel.'' Arveladze zei van contractbesprekingen niets te weten. ,,Ik hoef ook niet meer te praten. Ajax speelt toneel.''

Het bestuur wil Arveladze een nieuw contract laten tekenen om te voorkomen dat de aanvaller na komend seizoen vertrekt naar een club die daarvoor geen afkoopsom hoeft te betalen. Daarom stelde Ajax dat hij niet meer zou spelen als hij niet zou bijtekenen. Gisteren kwam de club daarop terug.

Het stuklopen van de onderhandelingen met Arveladze volgde op een nieuwe tegenvaller voor de veelgeplaagde club uit Amsterdam. Nadat middenvelder Daniel Cruz donderdag zijn enkel brak, raakte gisteren verdediger Petri Pasanen geblesseerd. De Finse international brak tijdens de training een middenvoetsbeentje in zijn linkervoet en is minimaal drie maanden uitgeschakeld, zo vreest de medische staf.