Advocaat in VS wil claims tegen Bayer opvoeren

Een Amerikaanse advocaat heeft gisteren aangekondigd zoveel mogelijk aanklachten tegen het in opspraak geraakte Duitse chemie- en farmacieconcern Bayer te willen bundelen.

De jurist heeft slachtoffers van het omstreden cholesterolverlagende middel Lipobay (Baycol in de Verenigde Staten geheten) opgeroepen zich aan te sluiten bij zijn eis tot schadevergoeding die hij bij Bayer zal indienen.

Het medicijn, dat Bayer vorige week van de markt heeft gehaald, zou inmiddels bij 52 patiënten de dood hebben veroorzaakt. Het middel zou, gecombineerd met een ander medicijn, nadelige bijwerkingen met fatale gevolgen kunnen hebben. Vooral de nieren zouden te lijden krijgen. Ook spierverzwakkingen zijn een veel gehoorde klacht. Sinds de introductie vier jaar geleden zouden zeker 700.000 patiënten het medicijn hebben gebruikt.

De Amerikaanse advocaat, Ed Fagan, wil nu tot een wereldwijde aanklacht komen. Ook patiënten uit Europa kunnen zich bij hem melden. Maar een andere adcocaat, Michael Witti, onderstreepte gisteren dat grote nauwkeurigheid vereist is om ook Duitse burgers te laten profiteren van de hoge smartegelduitkeringen die in de VS gebruikelijk zijn.

Ed Fagan is een bekende advocaat in internationale aanklachten. Hij heeft zich destijds ook ingezet om Duitse dwangarbeiders van het Nazi-bewind aan een schadevergoeding te helpen. Hij was gisteren kort en krachtig. ,,Het medicijn doodt mensen. Daarover bestaat geen enkele twijfel.'' De vraag is volgens hem vooral hoeveel Bayer dient uit te keren aan schadevergoeding.

Hij riep het Duitse concern op een deugdelijk akkoord aan te sturen. De jurist waarschuwde Bayer voor een langdurig, risicovol en duur proces. Amerikaanse advocaten ontvangen ongeveer 30 procent van het smartegeld.

Bayer heeft aantijgingen tegengesproken dat de onderneming de autoriteiten onvoldoende op de hoogte zou hebben gesteld bij het van de markt halen van het bewuste medicijn. Het concern van topman Manfred Schneider heeft dat gisteren in een brief aan de Duitse minister van Volksgezondheid, Ulla Schmidt, geschreven.

Eerder deze week gaf topman Schneider toe dat er een mogelijk verband bestaat tussen het gebruik van het bewuste geneesmiddel en de dood van wereldwijd 52 patiënten, maar dat het bewijs daartoe niet is geleverd. De koers van Bayer daalt op de beurs van Frankfurt al dagenlang.