ABN Amro behoudt claim Newconomy

De rechter heeft gisteren het beslag opgeheven dat een schuldeiser had gelegd op het belang van Newconomy in het internetbedrijf Ilse. Daardoor behoudt ABN Amro zijn claim op de opbrengst van dit belang.

ABN Amro had het kort geding tegen de schuldeiser aangespannen. Het internetbedrijf Newconomy staat bij de bank voor 36,7 miljoen gulden in het krijt. Met het media- en informatiebedrijf VNU heeft Newconomy destijds afgesproken zijn belang in Ilse aan VNU te verkopen. Dit belang bedraagt zes procent en heeft een waarde van 28,8 miljoen gulden. Het geldt als onderpand voor de schuld van Newconomy aan ABN Amro.

De afspraak met VNU leek gevaar te lopen toen de schuldeiser, investeerder Publishing Partner Nederland (PPN), op 20 juli beslag legde op de aandelen Ilse. De afspraak zou namelijk op losse schroeven komen te staan als het beslag langer dan dertig dagen duurde. ABN Amro behoudt volgens de rechter het eerste recht op de opbrengst van de aandelen.

Newconomy is blij met de uitkomst van het kort geding. ,,Het is conform onze verwachtingen'', zegt directeur Kuijpers in een reactie. ,,Newconomy heeft de opbrengst uit de verkoop van Ilse-aandelen hard nodig voor zijn voortbestaan.''

De participaties van Newconomy zijn, exclusief de aandelen Ilse, nog maar 4,5 miljoen gulden waard, zo bleek donderdag uit het halfjaarbericht van Newconomy. Het bedrijf meldde een verlies van 22,9 miljoen euro (ruim 50 miljoen gulden) over het afgelopen halfjaar. Newconomy heeft, als alle bezittingen worden verkocht, op dit moment 36 miljoen gulden beschikbaar: net te weinig om de schuld aan ABN Amro af te lossen.

PPN, de schuldeiser die beslag legde op de Ilse-aandelen, heeft met Newconomy ruzie over de afwikkeling van de verkoop van internetbedrijf Wish aan Newconomy. PPN zegt nog 43 miljoen gulden van Newconomy te goed te hebben. Volgens Newconomy-directeur Kuijpers is de eis van PPN onwettig en krijgt PPN ,,geen ene cent''.

PPN is bang zijn geld niet meer te krijgen. ,,ABN Amro gaat bij eventueel faillissement vóór bij uitbetaling. Betaling aan PPN is afhankelijk van wat de participaties van Newconomy bij verkoop opleveren'', zegt Bert Meulman, directeur van B&S International. B&S International is het moederbedrijf van PPN.

De rechter veroordeelde PPN tot het betalen van de proceskosten.