Vraagtekens Skopje bij belofte UÇK

De Macedonische regering heeft gisteren vraagtekens geplaatst bij de levensvatbaarheid van het vredesakkoord met de Albanese minderheid, naar aanleiding van de dood van een politieman.

Het Albanese rebellenleger verzekerde gisteren loyaal aan zijn ontwapening – onderdeel van het akkoord – mee te werken.

De Macedonische politieman werd gisteren in Tetovo doodgeschoten. Hij is het eerste slachtoffer van etnisch geweld sinds afgelopen maandag de politieke partijen van Macedonië een akkoord ondertekenden over de status en de rechten van de Albanese minderheid en de ontwapening van het rebellenleger UÇK.

Albanese woordvoerders hebben gezegd dat de Macedoniërs gisteren het vuur openden in Tetovo. De Macedoniërs zeggen dat de politieman door een sluipschutter is vermoord. De woordvoerder van de Macedonische regering, Antonio Milošoski, zei: ,,Dit toont aan hoeveel het eerlijke woord van de zogenaamde leider van het UÇK, Ali Ahmeti, waard is. We kunnen ze niet vertrouwen.''

Een UÇK-commandant, met de nom de guerre Çlirimi ('Bevrijding') zei gisteren dat het UÇK zijn wapens zal inleveren, zoals overeengekomen. Maar hij voegde daaraan toe dat de rebellen ook na het afstaan van hun wapens ,,de middelen hebben om de Macedonsiche stridjkrachten te verslaan als ze hun beloften niet houden''. ,,We willen het probleem met vreedzame middelen oplossen'', aldus Çlirimi. ,,Maar als [na de inlevering] wapens nodig zijn, is dat geen probleem. We waren en we zijn in de positie in elke situatie af te rekenen met de Macedonische strijdkrachten. We hebben voldoende manschappen en we hebben de steun van het volk. We hebben geen twijfel aan een zege op de regeringsstrijdkrachten.''

Ali Ahmeti, de politieke leider van het UÇK, zei gisteren in een televisie-vraaggesprek, dat de termijn die is uitgetrokken voor de ontwapening van het UÇK – dertig dagen – te krap is. ,,We hebben [de NAVO] om een langere termijn gevraagd'', aldus Ahmeti, die dinsdag een overeenstemming over de ontwapening tekende met de NAVO. ,,De internationale gemeenschap heeft te weinig gedaan om de publieke opinie van de Slavische Macedoniërs voor te bereiden op hervormingen ten behoeve van de [Albanese] minderheid. Daarom is een langere aanwezigheid [van de NAVO] nodig.'' In het vredesakkoord is afgesproken, dat de hervormingen parallel aan de ontwapening worden doorgevoerd. Dat zou betekenen dat die hervormingen gestalte moeten krijgen in de maand waarin het UÇK zijn wapens inlevert. Dat is volgens Ahmeti niet mogelijk.

De voorzitter van het Macedonische parlement, Stojan Andov, zei gisteren dat het parlement de grondwets- en wetsveranderingen in het kader van het vredesakkoord pas zal behandelen als het UÇK een derde van zijn wapentuig heeft ingeleverd. Andov heeft het parlement voor het begin van het debat over het vredesakkoord op 31 augustus bijeengeroepen.

De NAVO praat vandaag over het uitsturen van de 3.500 man die in Macedonië het UÇK moeten ontwapenen. De kwartiermakers komen vandaag in Skopje aan.