Vermeend: stijging veel topinkomens blijft beperkt

Enkele honderden bestuurders van grote ondernemingen genieten forse verhogingen van hun topinkomen. Maar voor de meeste ondernemers, vooral bij kleinere bedrijven, gaat dat niet op. Hun jaarlijkse inkomensstijging blijft beperkt.

Dat beeld blijkt uit een onderzoek naar 'exhibitionistische zelfverrijking' in opdracht van minister Vermeend van Sociale Zaken, aldus een goed ingewijde zegsman rond het kabinet. De ministerraad zou het onderzoek vandaag bespreken.

Het onderzoek is gestart naar aanleiding van klachten van voorzitter L. de Waal van de vakcentrale FNV. De Waal opperde de invoering van een zogenoemde kleptocratentax, een belasting van 100 procent over inkomens boven de 3 miljoen gulden per jaar. Volgens De Waal treedt het kabinet ,,te laks'' en ,,laconiek'' op in de discussie rond de topinkomens. Vermeend stelde daarop een onderzoek in en zou op zoek gaan naar instrumenten om iets tegen die hoge beloningen te doen.

Premier Kok heeft echter al gezegd dat het kabinet niet van plan is concrete maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat de top van het Nederlandse bedrijfsleven stopt zich 'exorbitant' te verrijken. Kok typeerde de gemiddelde loonstijging van topmanagers als ,,een buitensporige ontwikkeling die niet verantwoord is. Maar we hebben de top van het bedrijfsleven niet aan een touwtje.'' Wel noemde de premier de salarisverhogingen ,,veel te fors'' en ,,buitengewoon ongeloofwaardig''.