Stadskinderen in een toverbos

In een Rotterdams parkje kun je de Trollenvrouw ontdekken. Maar je moet wel heel stil zijn.

Zacht geritsel. Een brekende tak. Een groen boompje dat krakend vooroverbuigt. Vooroverbuigt? Ja, want het is een Groene Samurai. Meestal zie je hem niet omdat hij bedekt is door alle lawaaimist die een stad voortbrengt. Maar een keer in de zoveel tijd wordt hij zichtbaar. Als het stil is en de mensen fluisteren. Dat is het moment dat kinderen met een magiër mee het park in gaan. Op een reis door het toverbos.

Dat toverbos ligt de komende negen dagen in Park Schoonoord, Rotterdam. Alleen kinderen tussen de zes en de twaalf mogen er komen. Gameboys, walkmans en mobiele telefoons moeten worden thuisgelaten, want dat schrikt alle vreemde wezens maar af. In het park is geen plaats voor snelle verhalen en hard gegil.

Twee regenboogridders zullen kijken of een kind wel naar binnen mag. Hun helmen zijn hoog en hun wenkbrauwen blauw. Ze zijn erg streng, maar dat is nodig. Want wie van de paden afwijkt zou zomaar per ongeluk opgegeten kunnen worden. Of gekidnapt. Je weet maar nooit in zo'n bos.

Eenmaal binnen komt misschien de waternimf wel tevoorschijn. Ze zit tussen de kikkers op een blad in het water en ze zingt. Een eind verderop woont de wijze Trollenvrouw, die boos is omdat een irritante slang niet naar haar wil luisteren. Alle wezens hebben een verhaal te vertellen. Soms in woorden, soms alleen in hun eigen taal, een taal van klanken en gebaren. Terugpraten mag natuurlijk, maar zachtjes. Over wensen en verlangens. Over vogels, stenen en bloemen.

De tocht is wel even wennen voor stadskinderen. Het kan lastig zijn om voor even de televisie en je computer in de steek te laten en rond te kijken in een groene wereld zonder electriciteit of special effects.

Elfen ken je misschien al van de Efteling, maar dat zijn poppen en de elfen in het toverbos zijn echt. Nogal een verschil. Ze knijpen misschien zelfs, want aardig hoeven ze niet te zijn. Enige dapperheid is dus vereist. Maar wie dat opbrengt vangt misschien een glimp op van de zeldzame Tenorfaun, of van een nog vreemder wezen. En dat is de moeite waard.

Van 17 t/m 26 augustus begint tussen 12 en 18 uur elk kwartier een tocht door Park Schoonoord voor kinderen tussen de zes en de twaalf jaar. De tocht begint bij Villa Zebra in het Museumpark. Het is gratis, maar zonder kaartje of reservering heb je geen toegang! Reserveren kan via Jeugdvakantiepaspoort, tel. 0800-0230112.

    • Jowi Schmitz