Soms als man, soms als vrouw

Waar zijn de mensen gebleven op planeet Argilus? Het lijkt er op dat ze net zijn verdwenen. Er zijn wel huizen, gebouwen en machines en zelfs half opgegeten maaltijden, maar de bevolking is nergens te bekennen als de planeet in 2083 wordt ontdekt.

Argilus wordt tot verboden gebied verklaard tot opgehelderd is wat er precies is gebeurd. Een team van honderd wetenschappers krijgt de opdracht uit te zoeken hoe de mensen zijn verdwenen. Zo begint het nieuwe avonturenspel Schizm.

De speler reist mee met Hannah en Sam, twee aantrekkelijke jonge astronauten die eruit zien alsof ze veel tijd in de sportschool doorbrengen als ze niet op een missie zijn. Hannah en Sam, die samen het bevoorradingsschip Angel bemannen, hebben pech. Ook de wetenschappers verdwijnen één voor één. De jonge astronauten moeten nu alle problemen alleen oplossen.

De speler kan zowel de rol van Hannah als die van Sam aannemen. Het is goed om af en toe te wisselen, want het spel is zo gemaakt dat sommige raadsels beter door een vrouw zijn op te lossen en sommige beter door een man.

Schizm doet sterk denken aan het bekende adventurespel Riven. De mysterieuze werelden en licht esoterische muziek die zo kenmerkend waren voor Riven zijn - in een andere vorm - terug te vinden in Schizm. Storend is dat niet. De makers van Schizm hebben Riven niet nageäapt. Wel is het duidelijk dat ze een liefhebber van het genre zijn en grote bewondering hebben voor de makers van Riven, die in 1993 doorbraken met Myst. Myst was een sensatie in 1993. Het was het eerste spel dat optimaal gebruik maakte van de grafische mogelijkheden van de toen splinternieuwe pc, de 486. De surrealistische, driedimensionaal aandoende speelomgeving en de interactie tussen gebruiker en computerscherm waren voor die tijd zeer vernieuwend. Ook de verkoopcijfers van Myst waren een unicum. De makers van het spel dachten ongeveer 30.000 spellen te verkopen, maar het werden er 10 miljoen. Van de opvolger Riven werden evenzoveel exemplaren verkocht.

Of Schizm ook zo'n kassucces zal worden valt te betwijfelen. Het is een heel mooi spel, met prachtige driedimensionale graphics, mooie muziek en leuke filmpjes. Maar waren Myst en Riven nog een sensatie, Schizm is dat niet meer. Er zijn nu talloze van dit soort spellen.

Toch zullen liefhebbers van avonturenspelletjes er geen spijt van krijgen als ze Schizm kopen. Het is degelijk gemaakt met veel leuke puzzels en een goede navigatie. De navigatie is, zoals gebruikelijk in adventure games, heel simpel. De speler beweegt zich met de muis en de pijltjestoetsen door het spel. De muis kan ook gebruikt worden om te rennen, te draaien, omhoog en omlaag te kijken en voorwerpen op te pakken.

De filmpjes in Schizm zijn goed gemaakt en hebben een zeer hoge resolutie. De acteurs die Sam en Hannah spelen praten alleen soms te nadrukkelijk met elkaar, alsof ze in een cursus Engels voor beginners spelen in plaats van in een hippe cybergame.

Handig voor kinderen is dat alle Engelstalige teksten Nederlands ondertiteld zijn, hoewel Schizm zich niet expliciet richt op kinderen. Nintendo, dat vooral spelletjes voor kinderen onder de tien maakt, zou daar een voorbeeld aan kunnen nemen.

Schizm. Uitgever Project Three Interactive. Cd-rom of dvd-rom voor Windows 95/98/2000/Me. Engelstalig met Nederlandse ondertitels. Prijs 89,95 gulden. Internet: www.schizm.com.

    • Marie-José Klaver