Slagveld om franken en lires

Miljoenen buitenlandse munten die met de invoering van de euro waardeloos worden, zijn de inzet van een felle strijd.

Het doet denken aan het Belgische mopje over de uitvinding van het koperdraad door twee Nederlanders die om een stuiver vochten. Een liefdadigheidsinstelling en een keten van platenwinkels zijn in een felle strijd verwikkeld geraakt om het buitenlands muntgeld dat de Nederlanders mee terug nemen van hun vakanties, en dat na de invoering van de euro in januari 2002 niets meer waard zal zijn.

Het is volgens Esther Jacobs, oprichter van Coins for Care, inderdaad een harde concurrentiestrijd. ,,Maar het gaat niet om een paar stuivers of franken. In totaal ligt er tussen de 100 en 300 miljoen gulden aan buitenlandse munten in Nederlandse laatjes en potjes''. Jacobs hoopt vanaf september voor 55 miljoen gulden aan vreemde munten in te zamelen.

Hans van Breukhoven, eigenaar van Free Record Shop, denkt met de al lopende actie `Eurowissel', waarbij klanten in ruil voor buitenlands muntgeld korting krijgen, tussen de 8 en 10 miljoen gulden op te halen. Van Breukhoven: ,,Maar we gaan echt niet om iedere frank rollend met Coins for Care over straat, hoor. Het is een mooie actie, en ik gun ze alle succes.''

Omgekeerd geldt dat niet, Coins voor Care is flink teleurgesteld in Van Breukhoven. Zelfstandig marketing consultant Jacobs kwam een kleine drie jaar geleden op het idee van Coins for Care. Het werd zo een succes dat ze intussen op vrijwillige basis fulltime met de operatie bezig is. Bij winkels en banken komen bakken te staan voor de in te zamelen munten, en in december gaan collectanten proberen mensen te bewegen ,,iets groots met hun kleingeld te doen.'' Het geld wordt ingezameld namens meer dan honderd charitatieve organisaties.

Anderhalf jaar geleden benaderde Jacobs Van Breukhoven met de vraag of hij mee wilde doen aan de actie. Jacobs: ,,De Free Record Shop heeft in 1993 een soortgelijke actie met muntjes en zegeltjes gehouden, dus ik dacht dat ze wel mee zouden willen doen. Maar Van Breukhoven zei ronduit dat hij er zelf geld aan wilde verdienen. Erg jammer, maar dat vond ik nog wel eerlijk.''

Wat Jacobs vooral steekt is dat de actie van de platenwinkel zo vroeg is gestart. Volgens haar doet de Free Record Shop dat bewust om de goede doelen voor te zijn: ,,Ik ben eerder dit jaar benaderd door een paar shopmanagers die mij vertelden dat bij de interne presentatie van de actie uitdrukkelijk gesteld werd dat de actie om strategische redenen voor de onze is gepland. Heel erg kinderachtig.''

Van Breukhoven: ,,Bij die presentatie ben ik niet geweest, dus dat weet ik niet. Maar de actie is al voor de zomer begonnen om de wintersporters nog mee te kunnen pakken, en zodat mensen weten dat ze hun laatste centen niet aan lullige souveniertjes hoeven uit te geven. Het gaat mij erom dat mensen kunnen kiezen wat ze met die muntjes doen. Aan het goede doel geven is prima, maar als ze een plaatje willen kopen, is dat toch ook leuk.''

    • Itai Mol