Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de tentoonstelling Stad tussen twee oorlogen, die morgen in het Rotterdamse gebouw Las Palmas op de Kop van Zuid wordt geopend. Ned.2, 18.20-18.43u.

Netwerk. Onder meer een gesprek met internetgoeroe Maurice de Hond over zijn vertrek bij het internetbedrijf Newconomy en de neergang van de internet-economie. Ned.1, 20.30-21.01u.

Nova. Reportage over de toegenomen overlast op de Amsterdamse Wallen na sluiting van het politiebureau in de Warmoesstraat en aandacht voor de zending van 250 Nederlandse militairen voor de NAVO-vredesmacht in Macedonië. Minister van Defensie Frank de Grave licht het besluit toe. Ned.3, 22.30-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Gemengde liefde. Slot van een serie over gemengde relaties belicht de ervaringen van de van oorsprong Surinaamse Dorothy en haar man Jos Kerkhof. En van Tineke Klok uit het Drentse Emmer-Compascuum die trouwde met de Italiaanse gastarbeider Fulvio Atzori. Afl.: De bonus. Ned.3, 19.57-20.30u.

Catching the killers. Serie over de geschiedenis van opsporingstechnieken. Er zijn in de laatste jaren meer betrouwbare verhoormethodes ontwikkeld door politiebeambten, wetenschappers en advocaten. Afl.: Make 'em talk: Interrogation in the 20th century. BBC2, 22.00-22.50u.

Het blauwe oog. Negende deel van een serie over criminaliteit gaat in op alcoholoverlast zoals wildplassen, luidruchtigheid, agressie en verkeersongelukken. Medisch socioloog Ronald Knibbe verklaart een en ander. Ned.1, 22.10-22.40u.

PRAATPROGRAMMA

Het gevoel van De Poel. In deze laatste uitzending gaat het over leiderschap en charisma en de erotiserende werking van macht. In de uitzending psychiater Michael McGuire die onderzoek doet bij apen. Hij ontdekte bij de leider van de groep apen een stijgende concentratie serotonine in de hersenen bij meer blijken van onderdanigheid. Ook bij de mens? Ned.2, 21.45-22.40u.

SPORT

Studio sport, eredivisie op vrijdag. Zie TV-vooraf. Ned.2, 22.40-23.35u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Andermans veren. In deze achtse aflevering van een serie over het Nederlands cabaret fragmenten uit o.a. shows van Jenny Arean, Farce Majeure, Wim Sonneveld en Marijke Merckens en Hans Dorrestijn. Ned.1, 21.01-21.34u.

FILM

Die Landärztin vom Tegernsee (Paul May, 1958, West-Duitsland). Heimatkomedie over het verzet van Beierse boeren tegen de komst van een jonge, vrouwelijke arts. ARD, 20.15-21.45u. & 2.40-4.10u.

Holy Matrimony (Leonard Nimoy, 1994, VS). Komische tegenhanger van Witness. Voortvluchtige, mondaine Rosanne Arquette raakt verzeild in streng-religieuze kolonie. En trouwt er met de broer van haar verongelukte geliefde. Net5, 20.30-22.10u., met reclame.

Robocop 3 (Fred Dekker, 1993, VS). Robert John Burke verving Peter Weller voor derde en laatste Robocop-film, waarin de gewelddadigheid deels het veld moest ruimen voor stripverhalenhumor. De `cyborg' kiest partij voor de daklozen in een door een Japans bouwproject getergd Detroit. SBS6, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Eva (Theo van Gogh, 1995, Nederland). Film in een vierdelige serie over de liefde en lust tussen oude mensen. Zie Film-vooraf. Ned.3, 21.00-22.00u.

Freejack (Geoff Murphy, 1992, VS). Veelbelovend gegeven wordt nauwelijks uitgebuit in sciencefictionthriller. Verongelukte autocoureur Emilio Estevez wordt ontvoerd naar het New York van 2009, om te dienen als donor-lichaam voor een naar een gezond omhulsel smachtend brein. Met Rolling Stones-zanger Mick Jagger en Anthony Hopkins als de bad guys. Yorin, 22.00-24.00u., onderbroken door reclame.

Mr. Wonderful (Anthony Minghella, 1992, VS). Amerikaans debuut van de Britse regisseur van Truly, Madly, Deeply is een piepkleine romantic comedy over de hardnekkige pogingen van elektromonteur Matt Dillon om zijn ex-vrouw Annabella Sciorra aan een nieuwe partner te koppelen, zodat hij geen alimentatie hoeft te betalen. Net5, 22.10-23.55u., onderbroken door reclame.

. The Interview (Graig Monahan, 1995, Australië). Sterke thriller waarvan de vele verrassingen niet verklapt mogen worden. Hugo Weaving wordt kafkaësk van zijn bed gelicht en onderworpen aan een verhoor door rechercheur Tony Martin, die onder druk staat van zijn superieuren. Ned.3, 22.55-0.38u.

Love, etc. (Marion Vernoux, 1996, Frankrijk). Verdienstelijk, nadrukkelijk gestileerd verslag van de ménage à trois van een pittige Charlotte Gainsbourg, haar rustige echtgenoot Yvan Attal en diens flamboyante boezemvriend Charles Berling. Canvas, 23.15-0.55u.

. The Bounty (Roger Donaldson, 1984, Engeland). Geen regelrechte remake van Mutiny on the Bounty uit 1935 (met Clark Gable en Charles Laughton) of 1962 (met Marlon Brando en Trevor Howard), maar een nieuwe en genuanceerder visie op de befaamde muiterij op een driemaster anno 1789, gebaseerd op een ander boek: Captain Bligh and Mr. Christian van Richard Hough. Met Anthony Hopkins als een getroubleerde kapitein annex onverbeterlijk romanticus en Mel Gibson als een onbezonnen, nauwelijks volwassen stuurman Christian. Ned.2, 23.55-1.57u.

. Brazil (Terry Gilliam, 1985, Engeland). Zwartgallige, komische toekomstnachtmerrie van voormalige `Python' Gilliam geeft antwoord op Orwells 1984. In smoezelig dictatoriaal geregeerde samenleving probeert lid van geheime politie zijn vrijheidsdroom te verwerkelijken. Bijrol van Robert De Niro. Net5, 23.55-2.15u., met reclame.

Heartbreak Hotel (Chris Columbus, 1988, VS). Idiote komedie. Tiener ontvoert Elvis Presley (David Keith) om gedeprimeerde moeder (Tuesday Weld) op te vrolijken. VRT, 23.55-1.29u.

. Mi vida loca / My Crazy Life (Allison Anders, 1993, VS). Pittig, anekdotisch portret van Latina gang girls in en rond Echo Park in Los Angeles. Anders, voormalig assistente van Wenders, was eerder goed voor Gas Food Lodging (1991). RTL4, 0.35-2.15u., onderbroken door reclame.

Mr. Baseball (Fred Schepisi, 1992, VS). Povere komedie put grapjes uit de verschillen tussen Amerikaanse en Japanse zeden. Honkballer Tom Selleck, vooral bekend als Magnum, wordt weggepromoveerd naar een Japans team. BBC1, 0.50-2.35u.

Hong Kong (Lewis R. Foster, 1951, VS). Middelmaat-western met Ronald Reagan als bad guy die zijn leven betert. Morgen, SBS6, 11.55-13.35u., onderbroken door reclame.

Nagesynchroniseerd:

Jules et Jim (François Truffaut, 1961, Fr.). ZDF, 1.20-3.05u., zwart-wit.