Schiphol krijgt eigen rechtbank

De rechtbank in Haarlem gaat nog dit jaar zitting houden op Schiphol. Het kabinet stemt vandaag naar verwachting in met het plan dat minister Korthals (Justitie) hiervoor heeft ingediend.

Dat bevestigt een woordvoerder van Justitie.

De stijgende criminaliteit op de luchthaven, voortvloeiend uit het toegenomen reizigersverkeer, blijkt al geruime tijd een te grote belasting voor de arrondissementsrechtbank in Haarlem. Het gebouw in het centrum van de stad blijkt er niet op berekend.

Schiphol behoort tot het werkgebied van de rechters in Haarlem. De `Schiphol-gerelateerde' rechtszaken betreffen meestal diefstal, fraude, bedrog (identiteitspapieren) of smokkel (drugs, wapens). In het gerechtsgebouw in Haarlem zijn volgens de woordvoerder te weinig geschikte ruimtes om de zittingen die hiervoor nodig zijn te houden, naast de strafzaken uit de regio die er worden afgehandeld.

Een zoektocht naar geschikte extra ruimte in de directe omgeving van de rechtbank leverde niets op. Vervolgens kwam de gedachte op om alle criminele zaken die zich hebben afgespeeld op de luchthaven daar ook af te handelen. Hiertoe worden ruimtes van de Koninklijke Marechaussee gehuurd en geschikt gemaakt.

Zo moeten er bij de zogenoemde `nevenzittingsplaats' van de rechtbank in Haarlem verblijven komen waar verdachten of veroordeelden in bewaring kunnen worden gehouden. Ook moet het publiek de zittingen, die volgens de wet openbaar zijn, kunnen bijwonen.

Enkele dagen per week zullen rechters, griffiers, bodes en administratief personeel naar de luchthaven komen om hun werk te doen.

De woordvoerder van het ministerie van Justitie beklemtoont dat deze operatie ,,uitsluitend voortkomt uit ruimtenood''. Een verband met eventuele uitzettingen van vreemdelingen is er volgens hem in het geheel niet. Volgens het plan zullen nog dit jaar de eerste zittingen op Schiphol worden gehouden. Het openbaar ministerie heeft eind vorig jaar ook al een ruimte op Schiphol ingericht. Daar worden eenvoudige delicten afgehandeld die met een boete kunnen worden afgedaan.

In Haarlem is na stevige discussies nu een plan voor een nieuw gerechtsgebouw aangenomen dat in de loop van 2004 moet zijn gerealiseerd. Het onderkomen, naar een ontwerp van Hubert-Jan Henket, is gepland in het centrum op het Appelaarterrein (een voormalige locatie van drukkerij Enschede) en bevat verder een hotel, een parkeergarage en een nieuwe concertzaal.