Premier Koizumi houdt van Elvis

De premier van Japan, Junichiro Koizumi, heeft een eigen cd gemaakt. Of liever: samengesteld, want hij zingt niet zelf. Woensdag komt in Japan een cd uit met een selectie van Koizumi's 25 favoriete Elvis Presley-nummers. De premier is niet zomaar een groot fan van Elvis, hij maakt ook aanspraak op een denkbeeldig soort verwantschap. Junichiro en Elvis zijn op dezelfde dag (8 januari) geboren.

Een woordvoerder van de platenmaatschappij, de Japanse tak van muziekgigant BMG, gaf toe dat de cd niet zou verschijnen als Koizumi geen premier was. Maar Elvis Presley is 24 jaar na zijn dood nog altijd uitermate populair in Japan, en Koizumi, die eerder dit jaar aan de macht kwam, is dat ook. Verkoopsucces lijkt gegarandeerd. ,,We verwachten dat deze Elvis-cd ook fans van meneer Koizumi trekt'', zei de woordvoerder. Op de hoesfoto poseert Koizumi breed lachend naast een (kartonnen? wassen? fotomontage van?) Elvis. I Want You, I Need You, I Love You is het openingsnummer, verder behoren It's Now or Never, Are You Lonesome Tonight? en het wellicht voor een politicus passend getitelde Anyway You Want Me tot de favorieten. De cd zal simpelweg `Junichiro Koizumi presenteert: mijn favoriete Elvis songs' heten en alleen in Japan uitkomen. De premier staat aan de vooravond van een hervormingsprogramma en verwacht wordt dat hij de steun van de kiezers, zoniet miljoenen Japanse Elvis-fans, hard nodig zal hebben.