Pharming stoot `kroonjuweel' af om te bezuinigen

Het wankelende biotechnologiebedrijf Pharming trekt zich terug uit de ontwikkeling van Pompase, een medicijn tegen de dodelijke spierziekte van Pompe. Het bedrijf onderhandelt over de verkoop van zijn belang in de joint venture, die dit medicijn ontwikkelt, aan zijn Amerikaanse zakenpartner Genzyme.

Dit heeft bewindvoerder E. Muller vanmorgen desgevraagd bevestigd. ,,De afgelopen jaren zijn er tientallen miljoenen in de ontwikkeling van het medicijn gaan zitten, zonder dat er al baten tegenover staan. Dat kan Pharming niet dragen'', zegt Muller. Pharming blijft wel de eigenaar van de octrooien, die in licentie zijn gegeven aan de gezamenlijke onderneming. Dat brengt minder op dan wanneer Pharming de ontwikkeling zou blijven doen.

Pompase is het kroonjuweel van Pharming, dat sinds een week in surseance verkeert. Pharming bezit het octrooi op een manier om het eiwit alfa-glucodisase te winnen uit melk van genetisch gemanipuleerde dieren. De ziekte van Pompe is het gevolg van het ontbreken van dit menselijk eiwit. Eerste proeven bij baby's in onder meer het Academisch Ziekenhuis Rotterdam (AZR) duiden erop dat het middel Pompase werkt.

Eerder deze week toonde het AZR zich bezorgd dat een mogelijk faillissement van Pharming de productie van het medicijn zou stilleggen. Volgens bewindvoerder Muller, die gesprekken heeft gevoerd met Genzyme, is dat probleem opgelost: ,,Genzyme heeft gezegd dat er fondsen zullen komen om de productie van het middel gaande te houden.''

Pharming moet volgens bewindvoerder Muller worden afgeslankt om te kunnen overleven. Om die reden zal ook worden gesproken met Baxter over de gezamenlijke ontwikkeling van een medicijn tegen erfelijk angio-oedeem, een ziekte waarbij mensen vaak last krijgen van ernstige vochtophopingen in handen, voeten, gezicht en luchtwegen. De aandoening kan levensbedreigend zijn. Pharming praat volgens Muller ook met Fortis over een boedelkrediet van tientallen miljoenen.

    • Marcel aan de Brugh
    • Karel Berkhout