Numico wil overname in babyvoeding

Het babyvoeding- en vitaminebedrijf Numico praat met een farmaceutisch concern over een overname van een divisie zuigelingenvoeding. Numico denkt hiermee een omzet te kopen van 1 à 3 miljard euro.

Topman Hans van der Wielen van Numico verwacht dat de onderhandelingen over enkele maanden kunnen worden afgerond, zo zei hij gisteren na afloop van de presentatie van de halfjaarcijfers in een gesprek met deze krant. Over de financiering van een eventuele overname kon Van der Wielen nog niet veel zeggen. De beurskoers van Numico is volgens de topman laag, zodat een overname via uitgifte van nieuwe aandelen relatief duur is. Van der Wielen verzekerde dat hij het aandelenkapitaal niet zal laten verwateren.

Enkele maanden geleden liet Van der Wielen weten dat hij het liefst zou fuseren met een farmaconcern en noemde daarbij Novartis, American Home Products en Bristol-Myers Squibb als ideale kandidaten. Dat sluit hij nog steeds niet uit, maar een fusie op deelgebieden of kleinere overnames van Numico lijken hem nu waarschijnlijker.

Numico maakte gisteren bekend dat de omzet in het eerste halfjaar is gegroeid met 30 procent tot 2,2 miljard euro (4,8 miljard gulden). Zonder de overname van het Amerikaanse vitaminepillenbedrijf Rexall Sundown vorig jaar steeg de omzet 8,2 procent. De nettowinst klom onder meer door boekwinsten van 129 naar 633 miljoen euro en het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (ebitda) nam 34 procent toe.

Vooral dieet- en sportproducten draaien goed, maar de verkoop van vitamines valt tegen. Van der Wielen is ontevreden over de prestaties van Rexall Sundown. Het marktaandeel daalde in de Verenigde Staten van 10,6 naar 9,8 procent. Van der Wielen: ,,Ze hebben niet de doelen gehaald die ze hadden beloofd.'' Hij ontsloeg daarom achttien topmanagers van Rexall Sundown, onder wie de topman.

Volgens Van der Wielen hielden topmanagers van Rexall Sundown zich na de overname door Numico te veel bezig met andere zaken: ,,Sommigen werden stinkend rijk. Dat is niet de juiste instelling om de laatste kooltjes uit het vuur te halen'', verklaart Van der Wielen. Hij vindt dat hij achteraf te veel heeft betaald voor Rexall.

Numico verwacht dat de winststijging in het tweede halfjaar aantrekt en voor 2001 uitkomt op minimaal 15 procent.

    • Frits Baltesen