Nu met nog meer voetbal

`Studio Voetbal', luidt de scheldnaam die liefhebbers van hockey, korfbal en andere kleine sporten geven aan Studio Sport. De NOS trekt veruit de meeste kijkers met voetbaluitzendingen. Een duel in de eredivisie is populairder dan een wieleretappe of een tennisfinale. Daarom schenkt de NOS dit seizoen toch nog meer aandacht aan voetbal.

Het sportprogramma Na Elven, dat vorig seizoen overigens vóór elven begon, blijft op de dinsdag- en donderdagavond. De maandag- en vrijdaguitzendingen van Na Elven maken plaats voor voetbalprogramma's op locatie.

Op maandagavond ontvangt het duo Jack van Gelder-Joep Schreuder gasten in het Amsterdamse café Cobra op het Museumplein. Zij blikken terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Van het Spaanse en Italiaanse voetbal kunnen we samenvattingen zien. De NOS verspeelde de tv-rechten van het Engelse voetbal. Van Gelder is overigens voortaan op zondagavonden ook te zien in het nieuwe voetbalprogramma Tros Sport Eredivisie.

Wie de mislukte probeersels van de NOS (Sport Studio, Studio NOS, M2 enz.) van de laatste jaren in herinnering roept, is huiverig voor het resultaat van de café-uitzending. Van Gelder is een doorgewinterde zakenman-journalist die uitstekend geïnformeerd is, maar hij stelt zelden kritische vragen. Schreuder werkt voor NAC-TV. Bij Studio Sport was hij beeldbandredacteur. Hij maakte ook een interessante film over vrije trappen. Daarin toonde hij de nutteloosheid van `het muurtje bouwen' aan.

Op vrijdag is een voetballocatie het decor van een praatprogramma met voornamelijk regionale gasten. Zo rijdt een grote NOS-ploeg vanavond naar het stadion in Enschede, waar FC Twente en RKC de aftrap van het nieuwe seizoen verrichten. Tom Egbers en Humberto Tan wisselen elkaar af als presentatoren. Ook voor hen geldt dat ze, vóór de camera, beter kunnen presenteren dan interviewen. Buiten beeld zijn de vragenstellers van de NOS kritischer en gespeend van onderbroekenlol.

Bij gebrek aan goede interviewers blijft het waarschijnlijk behelpen met de formule van vraagje-filmpje-vraagje. Studio Sport blinkt uit in goed beeldmateriaal en deskundig commentaar. Voor de onthullende interviews zijn we aangewezen op RTL, waar Frits Barend en Henk van Dorp aantonen dat humor niet ten koste hoeft te gaan van diepgang. Het vertrek van Kees Jansma bij de publieke omroep is een gemis. Hij werkt de laatste jaren voor Canal+.

Op woensdagavond ontvangt Van Gelder met Mart Smeets weer gasten in de Hilversumse studio, tenzij de Champions League op het programma staat en dat is meestal het geval. Deskundige Johan Cruijff (,,Hun hebben voordeel bij nat gras'') wordt bij Europa-Cupduels afgelost door Ruud Gullit, die in Engeland indruk maakte met zijn heldere analyse en modieuze kleding.

Cruijff en Gullit spreken meer tot de verbeelding dan Hans Kraay sr. en Wim Jonk. Zij analyseren de eredivisieduels voor Studio Sport. Kraay wordt bekritiseerd om zijn voorspelbaarheid. Hij heeft als voordeel dat hij niet chauvinistisch is, zoals het gros van de voetbalverslaggevers. Jonk maakt zijn debuut als deskundige. Hij kan terugkijken op een mooie carrière. De voormalige huisschilder uit Volendam maakte tijdens zijn voetballoopbaan meer indruk met gedichten schrijven dan met analyses van de wedstrijden die hij speelde.

Studio Sport, Ned.2, 22.40-23.35u. en verder dagelijks.

Tros Sport Eredivisie, zondag, Ned.2, 22.45-23.40u.

    • Jaap Bloembergen