Nominaties voor de AKO-prijs

Jeroen Brouwers, Gerrit Krol, Geerten Meijsing, Marcel Möring, Erwin Mortier en Harry Mulisch behoren tot de 18 schrijvers die terecht zijn gekomen op de longlist van de AKO-Literatuurprijs 2001. Voor de prijs is één non-fictieboek (over Maurits van Nassau) en één essaybundel (van Stefan Hertmans) genomineerd.

De jury van de AKO-prijs, onder voorzitterschap van Schelto Patijn, koos 18 titels uit 241 Nederlandse boeken. Daaronder zijn vijf debuten, van Floor Haakman, Marek van der Jagt, Ron van Liempd, Anja Sicking en Miek Zwamborn. Anders dan bij de Librisprijs van het afgelopen jaar komen de genomineerde boeken van verschillende uitgevers; van Querido, op de Libris-shortlist met vijf titels vertegenwoordigd, haalde alleen Krol de AKO-longlist.

Op de longlist staan Geheime kamers (J.Brouwers), Maurits van Nassau (A. Th. van Deursen), Oneetbaar brood (F.Haakman), Als op de eerste dag (S.Hertmans), De geschiedenis van mijn kaalheid (M.van der Jagt), De vitalist (G.Krol), De Nar (R.van Liempd), Een huis van lief en leed (W.G.van Maanen), Dood meisje (G.Meijsing), Modelvliegen (M.Möring), Mijn tweede huid (E.Mortier), Siegfried (H.Mulisch), Ook de schapen dachten na (T.Oosterhoff), Acacialaan (K.Peeters), Het Keuriskwartet (A.Sicking), Engelen van het duister (J.Siebelink), Bozoc (J.Tetteroo) en Oploper (M.Zwamborn). De shortlist wordt op 21 september bekendgemaakt; de prijsuitreiking vindt plaats op 20 oktober in een televisie-uitzending met Sonja Barend.