Nieuwe besmetting met meningokokken

Een elfjarige jongen uit Leeuwarden is woensdagavond in het ziekenhuis opgenomen met bloedvergiftiging, veroorzaakt door besmetting met de meningokokkenbacterie. Hij verkeert buiten levensgevaar, aldus de GGD in Leeuwarden. Zijn gezinsleden en mensen uit de directe omgeving zijn uit voorzorg behandeld met antibiotica.

De jongen woont in de wijk Bilgaard, waar de GGD vandaag huis aan huis brieven met informatie over de bacterie laat verspreiden. Het is niet duidelijk of het anderhalf jaar oude meisje uit de aangrenzende Vrijheidswijk, die vorige week overleed, ook besmet was met de bacterie. GGD-arts P. Tan in de Friese hoofdstad verklaart dat dit niet meer te achterhalen is, doordat bacteriegroei in de bloedkweek in het laboratorium uitbleef. Daardoor is onderzoek naar de doodsoorzaak niet mogelijk. Waarom er geen bacteriegroei optrad in de kweek is niet bekend.

De GGD-arts sluit niet uit dat het meisje wel gestorven is aan nekkramp. Duidelijk is dat de jongen en het meisje niet met elkaar in contact zijn geweest, aldus Tan. Volgens hem is er geen reden tot paniek. Pas als meer dan drie besmettingen in korte tijd voorkomen, zoals onlangs in Brabant, kan volgens hem worden besloten tot vaccinatie. Dit bepaalt het ministerie van Volksgezondheid.

De GGD roept ouders en huisartsen wel op alert te zijn op verschijnselen van de meningokokkenziekte (nekkramp), die zich kan uiten in bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking of een combinatie van beide. Symptomen zijn onder meer hoge koorts, rillingen, sufheid, hoofdpijn, misselijkheid, braken, een stijve nek en vlekjes op de huid.