Muskusrat

De terrasvlonder van kasteel Oud Poelgeest kijkt idyllisch uit op de slotvijver. Vanaf een rotan stoeltje, viel me op hoeveel rietstengels langs de oever waren geknakt. Ze hingen op dezelfde hoogte gebogen over het water. Een rimpeling scheerde door de vijver, vlak boven het water zag ik een knaagdierenkop een muskusrat.

Een tweede muskusrat probeerde zich op de nestvlonder van twee meerkoeten naar boven te hijsen. De meerkoeten verdedigden hun nest dapper, en de muskusrat zwom weg, als een bouwvakker die een lastig adresje tot het einde van de middag bewaart. De meerkoeten achtervolgden hem met gestrekte nekken, het dreigvertoon waardoor zelfs brandganzen op de vlucht slaan. Maar als de rat zijn zinnen zet op een meerkoetennest, delven zij het onderspit.

Zoogdieren ik zie ze niet vaak in Nederland. Maar meerkoeten hebben mijn sympathie. Ik overweeg een rattenvanger te bellen.

    • Alexander Bakker