Loopjongen

Old bankers never die, they just fade away. Drie oudgedienden in de raad van bestuur van ABN Amro, tevens voorzitters van de drie divisies van de bank, houden ermee op, maar blijven wel in dienst.

Als driekwart van de dames achter de balie `misbaar' is, dan moet ook de raad van bestuur van ABN Amro een offer brengen. Topman Rijkman Groenink vertelde gisteren dat de betrokken collega's het `verdomd zuur' vinden, maar zijn keuze toch `van harte ondersteunen'.

Nederland en de ABN Amro lijken wel steeds Amerikaanser te worden, maar wie de vertrekregelingen ziet, weet zich weer met beide benen in de Hollandse polder.

Bij het Amerikaanse General Electric stapten twee talentvolle bestuurders meteen op toen ze gepasseerd werden als opvolger van Jack Welch. Ze waren beiden binnen twee weken de nieuwe baas van een ander onderneming uit de toonaangevende Dow-Jonesindex. Maar voor deze drie doorgewinterde ABN Amro bankiers geen overstap naar de SNS bank- en verzekeringsgroep. Geen transfer naar Van Lanschot, waar ook een klein contingent ex-collega's zit.

Maar ja, als de gewone medewerkers van de bank aanspraak kunnen maken op mooie afvloeiïngsregelingen, kunnen de toppers dat natuurlijk ook doen. In tegenstelling tot de bankier-in-de-straat blijven zij wel in dienst.

Rijnhard van Tets gaat de bank vertegenwoordigen in commissies en besturen, Dolf van den Brink mag af en toe bij een bestuursvergadering aanschuiven als `chief economic advisor' en kan airmiles sparen als `onze man' op belangrijke bankfora.

Jan Maarten de Jong heeft de hoofdprijs gekregen. Een appartementje in de wijk Parioli in Rome? Hij mag als de chairman's special emissary ABN's belangen in Italië bewaken.

Zo ben je kandidaat topman, zo maak je een voetreis naar Rome.

    • Remmelt Otten