Koersen dalen gestaag op onzekere beurs

Een hoger slot op Wall Street gisteravond kon de Europese beurzen vanmorgen niet inspireren. De koersen daalden over een breed front, en rond het middaguur stond de AEX-index op zijn laagste punt sinds 22 maart van dit jaar. De index verloor ruim 1 procent op 524,84 punten.

Hoewel het Dow Jones-gemiddelde en de Nasdaq met een geringe winst sloten na aan het eind van de Europese handel gisteren nog op verlies te staan, bleef de gangbare reflex dat 's ochtend in Europa de koersen daardoor omhoog gaan, vanochtend achterwege.

De stemming sloeg kort na aanvang van de handel om, hetgeen kon worden teruggevoerd op het verloop van de koers van de Amerikaanse dollar. Die leek, na een hoogtepunt van 0,9203 dollar per euro gisteren, enigzins te herstellen op een koers rond 0,9110. Maar in de loop van de ochtend daalde de dollar opniew, naar 0,9135 dollar per euro.

De aandelenkoersen in Amsterdam hielden daar gelijke tred mee. Slechts twee fondsen van de AEX stonden rond het middagauur nog op winst: Numico, dat kon profiteren van een gunstige ontvangst van de halfjaarcijfers, en met 4,75 procent steeg. En Unilever, dat een winstje van 0,2 procent kon knijpen uit de aankondiging van de verkoop van zijn Noordamerikaanse seafood-activiteiten aan het Japanse Nippon Suisan.

Voor de rest was het een ongunstige ochtend voor beleggers. Onderaan bungelden de technologiefondsen Versatel, Philips, ASM Lithography, UPC en KPNQwest. Versatel was de grote verliezer met een daling van 3,3 procent op 0,88 euro. Het telefoonbedrijf ligt de hele week al onder vuur. KPN zakte naar 4,13 euro.

Van de MidKap moesten 14 bedrijven inleveren. Deze index van 25 middelgrote fondsen daalde met 0,6 procent naar 485,15 punten. Technologiebedrijven ASM International en BE Semiconductor Industries waren de grootste verliezers met respectievelijk verliezen van 2,8 en 2,1 procent op 22,80 en 7,10 euro. Bovenaan noteerde supermarktconcern Laurus een winst van bijna 2 procent op 5,2 euro.

Op de lokale markt presenteerden twee bedrijven vrijdag hun halfjaarcijfers. Ingenieursbureau Fugro wist de afgelopen zes maanden te profiteren van de herstellende olie- en gasmarkt en zag de winst met 40 procent toenemen. Hierdoor steeg het aandeel met 4,3 procent naar 68,60 euro.

Polynorm, bouwbedrijf en toeleverancier voor de automobielindustrie, zag daarentegen zijn bedrijfsresultaat met 30 procent dalen. Het aandeel verloor 3 procent op 49,95 euro.

Ook in Londen werd een aanvankelijke winst omgebogen in een verlies van de FTSE-index met 0,8 procent op 5.342 punten rond het middaguur. Vodafone moest verder omlaag, met 1,2 procent. In Frankfurt was er hetzelfde beeld. Na winst, kwam de DAX-index met een verlies van 1,1 procent op 5305 punten. Deutsche Telekom, waarvan de aandelenkoers de laatste dagen zwaar is beschadigd, deed een vergeefse poging om op te veren. In Parijs waren het opnieuw Alcatel, en France Telecom die met koersdalingen de stemming bedierven. De CAC-index was 1,0 procent lager op 4.832 punten.

In Tokio bereikte het Nikkei-gemiddelde na drie achtereenvolgende dagen van koersverlies het laagste peil sinds 1985, met 11.445,54 punten.