`Het is niet gek om christen te zijn'

Marleen van Os (17), spijkerjackje, blote navel en grote oorbellen, zit in de trein naar Boxtel. Ze is katholiek en gaat voor het eerst naar het Flevo Totaal Festival in het Brabantse Liempde. Een jaarlijks terugkerend muziek-, dans- en theaterfestival, georganiseerd door de interkerkelijke organisatie Youth For Christ. ,,Ik ga voor de gezelligheid, maar het geloof speelt een heel belangrijke rol'', zegt ze. De trein zit bomvol jongeren, de meesten tussen de 16 en 21 jaar. Het festival duurt drie dagen, er komen ongeveer tienduizend jongeren op af en bijna allemaal gaan ze kamperen. Zondagochtend om elf uur wordt het festijn afgesloten met de `outburst', een openluchtdienst met muziek, een dansoptreden en een gemeenschappelijk gebed. De behoudende en streng gelovige christenen gaan op zaterdag al naar huis, of ze komen helemaal niet. ,,Zij willen niet reizen op zondag'', zegt Daniëlle Veuger, medewerker van Youth For Christ.

,,Het verschil met de EO jongerendag?'' zegt Johanna Smits (19). ,,Dit is veel gaver en het is niet zo belerend.'' Op Flevo Totaal zijn verschillende podia en ook de muziek is beter. ,,Nee, het zijn niet allemaal christelijke bands'', zegt Annemieke van Ouwerkerk (18). Wel gaan de meeste teksten over christelijke onderwerpen. Ze hebben ,,een diepere inhoud'', meent Annemieke. De meisjes vinden het prettig om met allemaal christenen samen te zijn. Johanna: ,,Dat je weet dat je niet de enige bent en dat je soms kan denken: oh, die komt uit net zo'n gezin als ik.''

De stichting Youth For Christ is in 1946 opgericht om het evangelie te verkondigen. ,,We willen jongeren laten zien wie Jezus is en hoe je zoals Jezus kunt leven'', zegt medewerker Veuger. Door activiteiten, zoals het Flevo Totaal Festival, laat de stichting zien hoe je beter en bewuster met het geloof kunt omgaan. Roland van Egmond (24) studeert elektrotechniek en is zoekende. Hij is katholiek opgevoed, heeft lange tijd niets met het geloof gedaan, maar voelt dit steeds meer als een gemis. ,,Ik voel dat er meer is in het leven en ik voel een leegte'', zegt hij. Op Flevo Totaal hoopt hij in contact te komen met jongeren die soortgelijke `problemen' hebben. Volgens organisator Bram Rebergen zal Roland daar alle kans toe krijgen. Tussen alle optredens door zijn in tal van tentjes discussiebijeenkomsten. Het thema van Flevo Totaal van dit jaar is Alive in the City. Wat kan je als christen betekenen voor de samenleving? ,,Je kunt je avonden vullen met bijbelclubjes, maar je kunt ook vrijwilligerswerk gaan doen in een asielzoekerscentrum'', meent Rebergen.

Op het festivalterrein mag geen alcohol worden gedronken, maar op de camping is het ,,binnen de perken'' wel toegestaan, zegt Rebergen. ,,We controleren streng en treden hard op bij extreem drankgebruik'', aldus de organisator. Ruben van Noord (20) is op weg naar de camping en sjouwt met een krat bier, met daarbovenop nog een lading bacardi-breezers. ,,Ik heb nog nooit een controle gezien'', zegt hij. ,,Ik zie ook niet in wat drank met geloof te maken heeft.'' Voor hem is het de vierde keer. Ruben vindt het hier ,,gezellig'' en hij komt vooral voor de muziek.

Op het festivalterrein, in een oude tot concertzaal omgebouwde schuur, treedt de band Beyond Infiniteeh op. Drummer Wouter Muller (22) en zijn zus, zangeres Els Manuputtij (23) zijn allebei gelovig. ,,Ik ga niet vanaf het podium naar het publiek roepen `God houdt van jullie'. Dat levert geen enkel resultaat op'', zegt Els na het concert. In de teksten zitten wel christelijke boodschappen. Door hun manier van leven proberen zij een voorbeeld te zijn voor anderen. Els: ,,Het is niet gek om christen te zijn, dat is wat we willen uitstralen.''

    • Mayke Calis